Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Janina Nectara. Cinci motive pentru care iubesc România

 

„Simt că atașamentul față de țara în care ești născut începe încă dinainte de a te naște. Îl ai în propriul ADN, moștenire genetică de la generații întregi de predecesori. Da, cred cu tărie că în ADN-ul nostru sunt gene responsabile de forțe inimaginabile, care ne atrag mereu către locurile natale. Mi-am dat seama cât de legată sunt de România când am fot pusă în situația de a refuza proiecte extrem de tentante, pentru că acestea presupuneau o mutare definitivă.
Chiar dacă am locuit atât la Paris, cât și în Milano, eu nu mi-am schimbat niciodată buletinul. Nu e nici măcar de București. Este o carte de identitate neaoșă, aparținând pitorescului Râmnicu-Sărat. Și cum aș fi putut să mă mut, de vreme ce oriunde merg în această lume, mai devreme sau mai târziu, mi se face dor de acasă… Și ACASĂ e într-un singur loc! E acolo unde îți este inima. Iar inima mea e în ROMÂNIA!
Pentru că AICI am învățat să vorbesc prima limbă în care să pot spune fix ce este cel mai important în viață: „Te iubesc!”
Pentru că AICI am primit primele mângâieri de la mama și tot AICI mi s-a oferit, cu sacrificii, toată susținerea unui început de destin, de la tata.
Pentru că AICI mi s-a derulat cea mai inocentă parte a vieții – copilăria mea, plină de magie – alături de bunicii care încă mai sunt AICI, deși au plecat demult dintre noi.
AICI mi-am făcut primele vânătăi în genunchi și tot AICI am învățat cum să devin o persoană autonomă. AICI am fost supusă exigenței profesorilor și tot AICI am trăit primele succese, încununate de coronițe de flori, la școală.
AICI m-am îndrăgostit pentru prima oară și tot AICI mi s-a și frânt inima prima oară.
AICI s-a înfiripat pentru prima dată entuziasmul de a trăi și de a da viață unui alt destin.

1. Iubesc România pentru că AICI am strâns cele mai frumoase amintiri, care vor rămâne, pentru totdeauna, într-o parte specială a inimii mele, oriunde m-aș duce. Țara noastră este identitatea noastră. Iar identitatea noastră ar trebui onorată oriunde am merge în lume.
2. Iubesc România și pentru remarcabilele ei femei istorice! Ca româncă, nu pot vedea un motiv mai mare de mândrie decât acela că predecesoarele mele au fost PRIMELE în LUME sau UNICELE! Prima femeie explorator din lume este o româncă! Prima femeie inginer din lume este o româncă! Prima femeie arhitect din lume, iarăși o româncă! Și enumerarea poate continua.
Tocmai de aceea m-am luptat ca, pentru prima dată în istoria noastră, meritele lor să fie recunoscute în mod oficial pe cele mai puternice simboluri naționale: bancnotele romanești. Succesul româncelor reprezintă jumătate din succesul întregii țări. Iar exemplele lor vor inspira următorul val de reușite ale generațiilor viitoare.
3. Iubesc România pentru că frumusețea sa aparte nu poate fi încadrată în nicio tipologie. Frumusețea României este alta decât cea clasică, a majorității națiunilor vechiului continent, dar nici nu se aseamănă cu cea a țărilor nou-formate, de câteva secole. Este cu totul inedită! Iar ineditul dintotdeauna a fascinat. România nu arată precum alte țări și nici nu trebuie! Poate că Occidentul o fi mai așezat, mai calculat, însă tocmai lipsa aceasta de matematică ușor compulsivă, de rigoare limitativă, face tot farmecul acestei țări. România te învață să ai răbdare. România te învață să accepți scenarii în afară sferei de control. În România, viața ta e o coală albă de hârtie. Dar nu e minunat că tu decizi cum și cu ce o umpli?
4. Iubesc România pentru oamenii săi. Pentru umorul, tradițiile și spiritualitatea lor. România seduce prin puternicul ei caracter cosmopolit. La final de săptămână, îmi place să explorez România cu toată diversitatea sa. De regulă, ocolesc marile orașe și merg în România profundă și îmi dau seama că un vizitator ar putea fi șocat de variația întâlnită de la un kilometru la altul, de la o regiune la alta. Arhitectura care îți captează atenția în Transilvania nu o mai regăsești în Dobrogea, însă priveliștile din Dobrogea nu le mai poți vedea în altă parte. Muzicalitatea graiului din Banat nu o auzi și în Moldova, însă înțelepciunea expresiilor moldovenești nu poate fi egalată de niciun alt grai regional. Descoperind-o, România îți intră pe sub piele treptat, ușor, dar sigur, până când te trezești că e parte a sufletului tău. Și nu-ți poți rupe din suflet niciodată.  Drept dovadă sunt mulți expați care, deși au venit cu proiecte temporare în România, au ales să nu mai plece. Pentru că poveștile pe care le-au cules, oamenii pe care i-au cunoscut și experiențele pe care le-au trăit nu le-au mai întâlnit nicăieri în această lume.
5. Iubesc România pentru că simt că și România mă iubește pe mine. Pentru că cele mai mari împliniri le-am trăit aici. E o țară a tuturor oportunităților și posibilităților. Atât dorite cat și nedorite. Însă tot astfel sunt și alte țări. Aud atât de des că mulți își doresc ca România să fie „o țară ca în Occident…” În viziunea mea, România este o țară mult mai frumoasă „ca în Occident”. Dacă unele lucruri nu merg așa cum ar fi ideal să se întâmple, nu este din vina țării. Să nu facem greșeala de a confunda țara cu conducerea ei! Iubim România pentru ce este ea, nu pentru maniera în care e administrată.
Pentru țară, aprecierea ar trebui să fie permanentă. Pentru conducerea ei, numai când merită!

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii