FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai influenți și longevivi artiști rock, cofondator al formației heavy metal Metallica, al cărei chitarist, compozitor și solist este, James Hetfield și-a împărțit viața până acum între cele două mari pasiuni ale sale, muzica și mașinile.
În 1981, Hetfield a răspuns unui anunț publicat de bateristul Lars Ulrich, care căuta un vocalist pentru o trupă rock pe care încerca s-o pună pe picioare. Cei doi au devenit astfel fondatorii Metallica, probabil cea mai importantă trupă heavy metal din toate timpurile.
Deși activează de aproape 40 de ani, Metallica a produs doar 10 albume de studio, vândute în peste 125 de milioane de copii, și a obținut nouă premii Grammy, cele mai multe dintre ele pentru Best Metal Act.

James Hetfield, foto Shutterstock

La începutul anilor 2000, Hetfield a devenit membru al faimosului club auto The Beatniks și a început să colaboreze cu diverși carosieri pentru a-și pune în practică ideile. Colecția pe care a adunat-o între timp nu este alcătuită din mașini cumpărate, ci din automobile recondiționate de el însuși sau construite după ideile și schițele lui. Ceea ce înseamnă că un eventual cumpărător al colecției ar intra nu doar în posesia mașinilor lui Hetfield, ci a unei părți din creativitatea sa.

Lucrul în garaj este o sursă de relaxare pentru muzician. În vârstă de 56 de ani, artistul continuă să fie bântuit de demonii trecutului. În ianuarie anul acesta, Hetfiled a apărut pentru prima dată în public, după o lungă absență, la vernisajul expoziției pe care i-a dedicat-o Muzeul Auto Petersen din California. Vocalistul formației Metallica este căsătorit din 1997 cu Francesca Tomasi, cu care are trei copii. Locuiește în Vail, orașul natal al soției, în statul Colorado, pe care îl iubește pentru liniștea și frumusețea naturii.

Muzeul Auto Petersen din California, foto Shutterstock

Black Pearl
Probabil cel mai faimos hot rod din colecția lui James Hetfield, Black Pearl a fost recondiționat de muzician împreună cu Rick Dore, unul dintre cei mai reputați restauratori auto din America.

Baza a fost un Jaguar sedan din 1948 căruia i s-a fabricat o caroserie nouă. Black Pearl este primul automobil la care Hetfield și Dore s-au lăsat inspirați de curbele specifice curentului Art Deco, pe care le-au combinat cu profilul agresiv și plafonul coborât care caracterizează hot rod-urilor americane din anii ’50. Automobilul are un motor Ford V8 de 375 CP, suspensia de la un Mustang și sistemul de frânare de la un Ford Explorer. Interiorul în piele crem este lucrat de Ron Mangus. Black Pearl a obținut premiul Mother’s Custom of the Year în 2014.

Blackjack
Blackjack este un omagiu adus de Hetfield și de tunerul John Mills hot rod-urilor de la sfârșitul anilor 40.

Pentru a da mașinii o notă cât mai autentică, atât din punct de vedere vizual, cât și mecanic, constructorii s-au documentat temeinic. Motorul este modificat cu piese care erau disponibile în perioada 1932-1949, deci avem carburatoare Stromberg, admisie Edelbrock și capete de cilindri de la Osieki Racing. Curatorii expoziției consideră Blackjack ca fiind un hot rod clasic, reconstituit după rigorile perioadei. Cu un motor V8 de la Ford, Blackjack a fost fabricat de Josh Mills, cu un interior de piele cafenie de la Burt Litton.

Aquarius
Al doilea automobil realizat în stilul Art Deco al anilor ‘30 a fost botezat Aquarius și duce mai departe experiența căpătată de Hetfield și Dore la proiectul Black Pearl.

Caroseria pare lucrată dintr-o bucată, aripile acoperă complet roțile și se lungesc la nesfârșit spre spate, dând senzația că mașina plutește. Interiorul în piele neagră este opera lui Ron Mangus, iar motorul este un foarte apreciat Chevrolet LS3 V8.