FacebookTwitterLinkedIn

Ce legătură are energia cu arta? Niciuna, ţine să precizeze Jack Cutişteanu, cunoscut ca fiind unul dintre băieţii „deștepţi“ din energie. Din artă însă îi vine energia de care are el nevoie. Jack Cutişteanu, proprietarul traderului de energie electrică Petprod, cunoscut ca fiind unul dintre băieţii „deştepţi“ din energie, are afaceri de peste 50 de milioane de euro. Vorbeşte despre ele şi e deschis chiar şi atunci când i se cer detalii despre acest domeniu profitabil în România.

Îi este mult mai dragă însă o discuţie despre marea lui pasiune: tablourile, domeniu din care, spune el, primeşte energia de care are, personal, nevoie!În vila cochetă din Bucureşti, unde are sediul compania Petprod, Jack Cutişteanu deţine o colecţie impresionantă de picturi. Peste 100, ţine el să precizeze, în timp ce ne oferă turul de onoare al „galeriei“. „Astăzi, acesta este preferatul meu“, spune el mândru, indicându-ne o pictură în stil cubist, „Rabinul“ (foto dreapta sus), semnată de Robert Delaunay (pictor francez, iniţiator al orfismului, orientare artistică derivată din cubism). Tablourile sunt însă doar o mare pasiune a antreprenorului. Deşi primeşte frecvent oferte pentru o pictură sau alta, spune că nu s-a decis deocamdată să vândă.

Jack Cutişteanu activează în domeniul energiei electrice din 2004. Datorită afacerilor care s-au apropiat de 100 de milioane de euro, în 2007 şi 2008, traderului de energie i s-a pus şi eticheta de „băiat deştept“. Dar a devenit cunoscut abia atunci când nu i-a mai mers bine. Mai exact, în februarie 2010, când a demarat o campanie de promovare a companiei sale, în urma pierderii contractului cu Mittal Steel. (Acesta reprezenta mai mult de două treimi din afacerile derulate de compania Petprod.) Mesajul campaniei, unic în piaţă şi îndrăzneţ, s-a axat pe ideea că Petprod poate trăi şi fără Mittal. Şi a dovedit că se poate. „Ideea de a ieşi public a fost a mea, iar reacţiile au fost imediate şi multe“, spune Jack Cutişteanu. Trebuia să facă ceva, recunoaşte el.

Din 2004, de când activează în acest domeniu, 1 ianuarie 2010 a reprezentat pentru el cel mai greu moment. „M-am trezit cu un portofoliu rahitic, cu 65% mai mic“, explică el „gaura“ provocată de pierderea contractului cu Mittal. În perioada următoare, Petprod a câştigat numai clienţi „unul şi unul“. În iunie 2010 au intrat în portofoliul companiei Metrorex şi Azomureş, pentru care Petprod este unicul furnizor cu 30 MW, respectiv 40 MW. A urmat o scurtă perioadă contractuală, până în septembrie 2010, şi cu RATB, însă în noiembrie Petprod a devenit unicul furnizor de energie electrică pentru Petrom, asigurându-i acestuia tot necesarul de energie, de 140 de MW.

Dar nu doar campania de promovare i-a adus clienţi, spune Jack Cutişteanu. „Am schimbat strategia. Am devenit mult mai agresiv la licitaţii“, explică el. Iar cifrele demonstrează că nu a dat greş. Cel puţin deocamdată. Afacerile derulate de Petprod au atins anul trecut nivelul de 53 milioane de euro, faţă de 42 de milioane de euro, în 2009. Profitul a scăzut până la 3 milioane de euro, comparativ cu cel din 2009, când a fost de 4,6 milioane de euro, dar nu asta îl îngrijorează pe Cutişteanu. Raportat la cei patru angajaţi şi jumătate pe care îi are (unul dintre angajaţi are jumătate de normă), cu tot cu el, după cum mândru declară, profitul este semnificativ!

Iar în 2009, spre exemplu, rata profitului a fost de peste 10%. „Am speculat piaţa“, explică el. Şi continuă. „Era o piaţă în scădere şi am achiziţionat în mare măsură pe piaţa spot“ (n. red. – cu livrare în ziua următoare). Pe fondul scăderii cu până la 10% a consumului, din 2009, marii consumatori înregistrau excedent de energie. Acest surplus era comercializat la preţuri mai mici. Cutişteanu nu a oferit un răspuns concret, atunci când a fost întrebat de unde cumpără în acest moment energie electrică.

Pentru 2011, traderul de energie anticipează însă o situaţie mai dificilă. Consumul de energie probabil că va continuă să scadă şi în 2011, spune Jack Cutişteanu. „Cel mai tragic este că preţurile au luat-o razna, fără logică. Iar peste criza financiară a venit şi criza nucleară“, explică acesta, anticipând aşadar o perioadă critică pe piaţa energiei din România, dar nu numai. În urma evenimentelor de la centrala nucleară de la Fukushima, din Japonia, Germania avea închise în luna iulie 2011 şapte centrale nucleare. Nu doar nemţii au însă nevoie de energie, ci şi italienii, care se confruntă de mai multă vreme cu un deficit cronic de energie.

În România, preţurile la energia electrică pe piaţa liberă au crescut în medie cu aproximativ 15-18%. „Aceste majorări sunt nesustenabile, economia nu le va suporta“, spune acţionarul majoritar al traderului de energie Petprod. De la 1 aprilie 2011 a fost introdusă o nouă taxă – contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă –, care va fi plătită de toţi consumatorii. Banii colectaţi vor fi alocaţi producătorilor de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă.Atent continuu la ce se întâmplă pe piaţa autohtonă, dar nu numai, şi vizibil îngrijorat de evoluţia acestui sector, Jack Cutişteanu ia în calcul inclusiv extinderea regională. „Probabil va fi Turcia, dacă se vor da drumul tranzacţiilor comerciale pe linia Bulgaria-Grecia-Turcia“, explică acesta. Producţia de energie electrică a României a fost în 2010 de 59,14 Twh, din care 3,85 Twh a fost exportată, cu 22% mai mult faţă de anul 2009. Şi Bulgaria are un excedent semnificativ de energie, fiind un exportator important în zonă, în principal către Grecia şi Turcia.

Mulţi ani la rând, Petprod a figurat în clasamentul traderilor de energie din România pe locul secund, după Energy Holding, companie controlată de fraţii Bogdan şi Constantin Buzăianu. „Suntem cu toţii prieteni, între noi“, rezumă Frank Cutişteanu relaţia cu concurenţa. Printre traderii importanţi de energie din România se numără şi Grivco, companie controlată de Dan Voiculescu, EGL Power & Gas, Green Energy, Enol, sau Elcomex, companie controlată de constănţeanul Ion Grecu.