Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Jabri Ahmad Tabrizi și familia – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Jabri Ahmad Tabrizi și familia Avere: 9-10 milioane de euro Resedinta: Timiș Domeniu/Companie: Imobiliare, magazine duty-free, case de schimb valutar

Omul de afaceri timişorean poate fi un exemplu bun pentru acei antreprenori care caută nişe de business profitabile. Este, poate, cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Timişoara – în peste zece ani a adunat aproximativ 10.000 de metri pătraţi de spaţii în centrul oraşului de pe Bega. Din aproape 40 de magazine în zona centrală, 19 sunt ale sale. Faima sa este atât de puternică, încât oamenii din partea locului vorbesc despre strada Alba Iulia ca fiind strada Tabrizi.

Însă şi cei mai mari oameni de afaceri au decis să îşi frâneze avântul investiţional în ultimii doi ani, din pricina crizei financiare. Iar Tabrizi se înscrie în rândul acestora. Timişoreanul, aşa cum se recomandă a fi după 31 de ani de când este în România (spune că nu s-ar întoarce la Damasc pentru o perioadă mai lungă de o săptămână), are pregătit pentru anul viitor un buget de investiţii de doar cinci milioane de euro. Aproape la jumătate faţă de cât îşi propunea să cheltuiască până acum pe noi achiziţii. Preferă să mai aştepte.

Originar din Siria, Jabri Ahmad Tabrizi a venit în România ca student al Facultăţii de Medicină în 1980. Şase ani mai târziu devenea medic ginecolog. Revoluţia l-a prins ca medic la spitalul din Timişoara. De fapt, toată cariera sa profesională şi afacerile s-au derulat în Banat. Şi pentru că vorbim despre perioada în care a activat ca medic, trebuie să precizăm şi faptul că în ’94 a devenit medic primar şi lector în cadrul Universităţii din Timişoara, iar în 2002 şi-a luat doctoratul în medicină. „Am făcut cam tot ce se poate pe linie medicală“, spune el zâmbind.

Însă, în ciuda experienţei (de care e clar că nu duce lipsă), a refuzat să facă şi afaceri în domeniul medical. Abia acum se gândeşte că ar deschide o clinică privată în oraşul de pe Bega. Însă şi asta peste vreo zece ani. „Poate la 60 de ani o să fac o clinică a mea, să mă pot duce câteva ore să lucrez şi gata!“, completează Tabrizi.

În acest moment, sirianul se concentrează pe businessurile pe care le deţine: imobiliare şi case de schimb valutar. A intrat în afaceri imediat după ’89. La acel moment a fost a treia persoană care a depus cerere pentru obţinerea unui spaţiu comercial. De fapt, a fost chiar primul. Ceilalţi voiau spaţii pentru partide. Activitatea de import şi export a fost demarată prin ’92, moment în care a trecut de la un butic la exportul de petrol, sodă caustică şi fier beton către Iugoslavia (ţară aflată sub embargo în acel moment). Nu se sfieşte să recunoască faptul că a intrat în afaceri ajutat de relaţiile unor foşti securişti. „Eu eram cu banii, ei cu relaţiile“, povesteşte Tabrizi.

Câteva milioane de dolari neîncasate din Ungaria l-au făcut să se orienteze spre ceva mai sigur: spaţiile comerciale. O idee inspirată care şi acum, în perioadă de criză, i-a adus venituri considerabile. Criza l-a prins cu mulţi bani blocaţi în investiţii agricole şi în imobiliare – alte două direcţii investiţionale. Iar aici merită făcută o precizare extrem de importantă: toate investiţiile omul de afaceri sirian au fost realizate din resurse proprii.

Vezi care era averea lui Jabri Ahmad Tabrizi în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii