Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

J12, după 20 de ani

Când a fost lansat, în urmă cu 20 ani, a făcut furori. A fost admirat, criticat, ultracumpărat, a dat naștere unui adevărat fenomen și unei multitudini de copii mai mult sau mai puțin reușite. Este, în continuare, unul dintre cele mai bine vândute modele de ceasuri din lume, cu o estetică ce provoacă reacții puternice.  
 aboneaza-te
H6185-J12-04

După 20 ani de la lansare, Chanel a realizat un face-lift subtil pentru J12, căci despre el este vorba. Mă bucur mult că este vorba despre modificări subtile, pentru unii poate chiar insesizabile, care însă au un efect clar asupra aspectului ceasului. Chanel, văzut încă drept un brand de ceasuri fashion de unii (printre care mă număram și eu acum 10-12 ani), dar care își construiește cu consecvență un brand orologer autentic, știe din vasta sa experiență că o schimbare prea abruptă, prea consistentă nu face bine nici brandului, nici modelului respectiv. Atunci când ai, ca brand, șansa de a deține o colecție navă-amiral, cu un profil imediat recognoscibil, ea trebuie crescută și menținută organic, fără salturi care să deruteze colecționarii, admiratorii și cumpărătorii.

Iar Chanel dă dovadă de o maturitate admirabilă, alegând doar să simplifice sau să accentueze anumite trăsături ale ceasului, astfel încât noul J12 este, în același timp, un suflu de aer proaspăt, dar și odihnitor de familiar.

Ceasul rămâne în variantele din ceramică albă sau neagră. Îmi place mult cadranul, parcă mai simplu, mai aerisit, mai lizibil, mai elegant, mai minimalist, dar și elegant, și cald. Cadranul este lăcuit – una dintre specialitățile casei și dintre modalitățile de a pune cel mai bine în valoare profunzimea unui cadran, după părerea mea.

Carcasa are diametrul de 38 de milimetri, un juste milieu perfect pentru doamnele ca mine care își doresc ceasuri mai mari, dar și pentru cele obișnuite cu piese de dimensiuni mai mici.

Mecanismul este un automatic nou (12.1), realizat de Kenissi, o manufactură geneveză în care Chanel deține un pachet de 20% din acțiuni. Rezerva de funcționare este de 70 de ore, este certificat COSC, iar funcțiile sunt oră, minute, secunde și dată.

Un ceas elegant, după părerea mea, sau, mai bine spus, chic, dar care, în același timp, are și o bine definită alură sport. Etanșeitatea e garantată până la 200 de metri adâncime.

Aș concluziona că este un ceas foarte bine realizat, cu finisaje impresionante, cu un mecanism clar mai interesant decât precedentul, cu un cod estetic ce nu mai are nevoie de nicio prezentare – un ceas tipic Chanel. Și mă bucur mult să constat că un brand pe care, inițial, l-am trecut imediat la categoria „cesulețe fashion”, a reușit să-mi schimbe părerea pe parcurs și, de atunci, mi-a confirmat-o, cu lansări care respectă alura, istoria Chanel, dar care, în același timp, inovează în lumea orologeră.

La Mulți Ani, J12!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii