Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

IWC Portuguese Chronograph Classic

Acest articol ar fi trebuit scris doar de Andrei Michailov, cel care a testat în amănunt modelul Portuguese Chronograph Classic, o reeditare de către IWC a modelului cult cu același nume, purtat, printre alții, de vedete precum Jamie Foxx sau Kevin Spacey.  
IMG_5973

Și așa ar fi fost normal, ca articolul să fie scris de Andrei, deoarece IWC nu produce decât modele masculine. Dar, așa cum fac ele de la emancipare încoace, femeile și-au tot arogat părți din teritorii eminamente masculine, astfel încât, în ultima vreme, numeroase doamne și domnișoare poartă cu mare plăcere ceasuri create pentru domni. Astfel că acest articol se va împărți între părerile avizate emise de Raluca și Andrei Michailov.

RALUCA: Noul Chronograph Classic din gama Portuguese vine pe urmele unui model extrem de admirat și purtat de bărbații (și nu numai) din lumea întreagă, o piesă foarte „safe“, numai bună pentru cineva care nu vrea să iasă în evidență, dar nici să treacă neobservat. Un ceas poate puțin prea subtil după părerea mea și asta nu înseamnă deloc că îmi plac ceasurile bling.
Noul model a fost lansat anul trecut la Salonul de Orologerie de la Geneva, însă fără mare vâlvă, deoarece focusul a fost asupra noii game Ingénieur.

Chiar dacă de multe ori mi se pare că estetica modelelor din gama Portuguese este puțin cam spartană pentru gustul meu, nu mi-a trebuit mult să devin fan al noului cronograf clasic, care are proporții perfecte: carcasă de 42 de milimetri din aur sau oțel (noi am testat modelul din oțel) – poate cam greu de purtat la costum din cauza grosimii, dar pentru o femeie sau un bărbat care nu are de respectat coduri vestimentare este absolut perfect.

Cadranul este mai complex, mai fin lucrat, cu o profunzime care respectă trendul actual de cadrane multilevel. Luneta este ceva mai lată, iar contururile carcasei sunt mai fluide, chiar mai voluptuoase aș spune eu, ușurată că am găsit un cronograf din seria Portuguese care se mulează perfect pe o încheietură feminină.

Ca stil, după cum spuneam, este undeva între un ceas sport high-end și un model tradițional de birou, cu mențiunea că, exact ca și majoritatea modelelor Panerai, grosimea nu îl recomandă pentru a fi purtat la costum, deoarece nu prea încape sub cămașă. Însă este, fără îndoială, un ceas foarte frumos, motiv pentru care m-am și grăbit să îl mai „împrumut“ de la Andrei, mai ales că, în acea perioadă, eu testam un model ultraplat care, deși minunat, îmi trezise dorul de ceasuri mai solide, mai grele, pe care să le simți atunci când le porți.

ANDREI: Eu sunt obișnuit cu un ceas slim, am un Longines de care nu mă despart niciodată și aproape că mi-a părut rău să îl dau jos chiar și pentru două săptămâni. Însă nu am regretat deloc separarea temporară, deoarece Portuguese Chronograph Classic e un ceas care, chiar dacă nu îți produce neapărat un coup de foudre, își câștigă treptat și sigur locul în inima și la încheietura ta.

M-au cucerit proporțiile ceasului, care s-a mulat perfect pe mâna mea și e primul model din oțel care mi se pare că emană o aură caldă. După cum spune și Raluca, admir mult cadranul – noi am testat varianta argintie, care îi conferă o alură elegantă și clasică. Am apreciat arhitectura subtilă a cadranului, care pare construit pe mai multe nivele, datorită modului de plasare a datei și a contoarelor de cronograf. Mi-a plăcut și geamul care e astfel realizat încât seamănă cu vechile geamuri din acril, pentru un plus de aer vintage.

Punctul forte, pentru mine, a fost posibilitatea de a admira, analiza, evalua, compara mecanismul, datorită capacului transparent – calibrul 89361 de la IWC este un mecanism de manufactură, decorat în stilul specific IWC: oarecum saxon, fără înflorituri, poate chiar în stilul industrial atât de apreciat în estetica modernă, însă este cu adevărat o frumusețe. Frecvența e de 4Hz, iar rezerva de funcționare se întinde pe 68 de ore.

E un cronograf funcțional, nu de frumusețe sau formă cum se mai întâmplă uneori și la „case mari“ – îmi place faptul că cele două contoare oferă cronometrare pentru 12 ore: contorul plasat în partea superioară are două ace, pentru minute și pentru ore. Iar contorul numărul doi cronometrează secundele.

În concluzie, Portuguese Chronograph Classic este încă un ceas solid și elegant de la IWC Schaffhausen, cu o dimensiune mai apropiată de gusturile zilelor noastre și cu o estetică egal apreciată de doamne și de domni.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii