FacebookTwitterLinkedIn

Ivan Vrhel, Director General Citibank România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Sunt multe cuvinte care îmi vin în minte legat de acest an: sănătate, siguranță, parteneriat, tehnologie, reinventare. Probabil că tema principală care a guvernat acest an a fost adaptabilitatea. Am gestionat cu toții schimbări fundamentale în modul în care lucrăm, în care interacționăm în cadrul echipelor și cu clienții noștri, am cunoscut o accelerare de neimaginat în ceea ce privește digitalizarea. Am implementat rapid măsuri de siguranță și prevenție atunci când s-au impus pentru că sănătatea angajaților, a clienților și a întregii comunități a fost preocuparea principală pe parcursul acestui an.

La Citi, ceea ce ne-a ajutat să gestionăm cu succes acest an a fost faptul că strategia noastră se concentra deja pe tehnologie și pe un parteneriat solid cu clienții noștri încă de dinainte de pandemie. Fundamental, obiectivele de business au rămas aceleași, iar performanța business-ului a fost în linie cu planul.

Acest an ne-a oferit un context propice pentru a începe să conturăm o viziune a companiei pe un termen mai lung, axată pe reziliență operațională, pe moduri flexibile de lucru, pe un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. Nu sunt teme noi, însă cu siguranță au devenit mult mai importante de anul acesta.

Cele mai importante lecții

Cea mai evidentă dintre ele este aceea că lucratul de acasă s-a dovedit posibil în domeniul bancar, ceva aproape de neimaginat în trecut. Apoi, pandemia a fost un test al încrederii între companii și stakeholderii lor – cred că acele companii care au construit relații bazate pe încredere cu angajații și clienții lor încă de dinainte de pandemie au gestionat mai ușor această perioadă. Tot în acest context al încrederii, s-a reconfirmat importanța comunicării oneste, umane, empatice. Distanțarea fizică a expus și mai mult nevoia apropierii umane.

Prestația autorităților

Pandemia se dovedește a fi un test uriaș pentru state și democrații, ce expune structuri sociale și vulnerabilități care în timpuri obișnuite sunt mai puțin evidente. Ne confruntăm cu o situație foarte dificilă, fără precedent, în care datele se schimbă de la o zi la alta și sunt uneori contradictorii, în care e nevoie de decizii rapide. Cred că mai ales într-o astfel de situație de criză, este nevoie de decizii obiective, luate în interesul societății în ansamblu și nu doar al unui anumit segment de electorat, mai ales că nu vorbim doar de o criză sanitară, ci și de o criză cu implicații economice profunde. De asemenea, cred că și în relația dintre cetățeni și autorități, încrederea are un rol decisiv. O încredere erodată a populației în autorități îngreunează comunicarea în situații de criză, poate diviza și mai mult diferitele categorii sociale și creează piedici în acceptarea și respectarea măsurilor de control al răspândirii virusului.

Strategia de business pentru 2021

În primul rând, menținerea sănătății și siguranței angajaților, clienților și comunității rămâne obiectivul principal, iar aceasta va presupune continuarea modelului de lucru preponderent de acasă până când reîntoarcerea la birou va fi posibilă. În acest context, sunt câteva teme cărora le vom acorda o atenție deosebită în 2021: sprijinirea femeilor, fiind cele mai afectate de pandemie și de creșterea volumului de responsabilități domestice, ce le poate afecta negativ pe plan profesional; abordarea problemei sănătății mintale și prevenirea sentimentului de izolare; susținerea accesului la educație pentru copiii și tinerii vulnerabili.

În al doilea rând, continuarea transformării digitale ne va permite să ne sprijinim clienții corporativi, în linie cu nevoile lor specifice din această perioadă. Interesul clienților noștri pentru soluțiile digitale a crescut. De exemplu, din ce în ce mai multe companii caută să simplifice structura conturilor, menținând în același timp flexibilitatea de a executa plăți în diferite monede, inclusiv în cele exotice. Am văzut o tendință accelerată de integrare completă cu sistemele bancare pentru execuția plăților, reconcilierea extraselor de cont și, de asemenea, pentru automatizarea întregului proces de gestionare a riscului valutar. În general, îi vedem pe clienții noștri optând pentru soluții care elimină timpul petrecut cu operațiuni repetitive, cum ar fi implementarea unei conversii automate a soldului unui cont în altă monedă sau adoptarea de soluții care să le asigure o rată de succes de peste 90% pentru reconcilierea încasărilor.

În al treilea rând, vom continua să valorificăm rețeaua globală Citi în sprijinul clienților și comunității locale. Din poziția celei mai globale bănci din lume, avem acces la o multitudine de date, resurse, oameni, experiențe care ne vor ajuta în dezvoltarea pe plan local și prin intermediul cărora ne putem conecta clienții cu tot restul lumii.

Provocări în 2021

Suprapunerea dintre criza sanitară și cea economică, ale căror dinamici nu le putem prevedea cu exactitate încă, va continua să reprezinte o mare provocare în noul an, cel puțin până când un vaccin va deveni disponibil la scară largă. În timp ce la nivel mondial ne confruntăm cu efectele negative evidente, putem vedea si o serie de oportunități importante de dezvoltare, precum accelerarea automatizării, cu evoluții importante în telerobotică, realitate augmentată/ virtuală. Evoluția teleprezenței ar putea, de asemenea, să schimbe în timp calea de dezvoltare pentru piețele emergente, de la un model de creștere bazat pe producție, precum China, către un model de creștere bazat pe servicii, cum ar fi India.