Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Bani și Investiţii |
|

Ivan Vrhel, CEO Citibank România: “Majoritatea companiilor vor fi mai îndatorate, dar evaluăm dacă și cum compania respectivă va putea ieși din această criză”

Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.
 aboneaza-te
Ivan Vrhel

Ivan Vrhel, CEO Citibank România

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)? 

“Pentru acuratețe, aș începe prin a defini ce înseamnă IMM pentru Citi, deoarece noi avem o clasificare diferită față de alte bănci locale. În portofoliul nostru, IMM-urile au o cifră de afaceri cuprinsă între 10 milioane de dolaru și 100 milioane de dolari. Nevoile și sursele de finanțare ale acestui segment sunt diferite de cele ale companiilor mai mici, care se încadrează în definiția tipică a IMM-urilor pe piața locală. Pentru acest segment pe care Citi îl sprijină, cred că băncile existente sunt dispuse în continuare să ofere finanțare, cu condiția ca respectivele companii să aibă o viabilitate generală bună a activității lor. La Citi ne-am îndepărtat de indicatorii statici și, în acest context, sunt trei întrebări principale care ne interesează atunci când vine vorba de aprobarea creditului: 1) este managementul companiei capabil să depășească criza? 2) în ce măsură produsul și industria respectivă vor fi perturbate de criză? 3) are compania suficientă lichiditate sau capacitate de a crește lichiditatea?

În ceea ce privește soluțiile de finanțare specifice, întrucât disponibilitatea, costul capitalului și apetitul de a împrumuta s-au schimbat semnificativ din cauza pandemiei, la Citi am observat un interes crescut din partea clienților noștri pentru soluțiile de finanțare a furnizorilor. Aceste produse permit companiilor să își îmbunătățească nivelul capitalului de lucru, eficiența și automatizarea plăților, sprijinind în același timp lichiditatea furnizorilor lor și beneficiind de rate preferențiale. Un aspect important al acestei propuneri este experiența on-line, complet digitală, disponibilă atât pentru clienții noștri, cât și pentru furnizorii lor, foarte utile în contextul actual în care multe companii continuă să își desfășoare activitatea de la distanță.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Pandemia a deteriorat profilul financiar al multor companii, prin urmare băncile analizează acum cu precădere viabilitatea pe termen lung a companiei și deciziile sunt luate pe baza unor previziuni asupra modului în care va arăta compania după pandemie. Desigur, majoritatea companiilor vor fi mai îndatorate, dar evaluăm dacă și cum compania respectivă va putea ieși din această criză.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Cred că decizia este legată de lipsa de încredere în capacitatea companiei de a depăși această criză fără o perturbare majoră.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“În general, este foarte important ca un astfel de program să definească clar criteriile de eligibilitate, să aibă un proces de aplicare facil și să devină disponibil foarte repede la începutul unei situații de criză. Apoi, este deopotrivă important să asigure o alocare eficientă a bugetului disponibil și cred că acest lucru se poate realiza sprijinind cu prioritate acele companii care au cele mai mari șanse de a supraviețui și de a prospera pe termen lung.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

“Șocul economic a fost atât de semnificativ, atât de rapid și atât de răspândit, iar nevoia de lichiditate a fost atât de mare în întreaga industrie, prin urmare, a fost dificil pentru acest program să răspundă întregii nevoi.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari?

“În esență, cred că este vorba de alocarea eficientă a resurselor disponibile și de stabilirea criteriilor corecte de eligibilitate pentru a asigura acest lucru. Ceea ce s-a dovedit eficient în alte țări este concentrarea pe industriile de bază, cu o abordare individualizată la nivel de industrie. Apoi, la fel de importantă este asigurarea unui echilibru optim între cheltuielile bugetare pe termen scurt, cum ar fi beneficiile sociale, și investițiile pe termen lung în proiecte strategice pentru țară, precum sistemul public de sănătate sau infrastructura.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Consider că o oportunitate importantă în acest sens este creșterea ratei de accesare a fondurilor europene, ceea ce ar putea accelera pe termen lung programele de investiții strategice ale țării, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii și crearea premiselor pentru creștere economică sustenabilă.”

De ce Citi Bank nu oferă credite în programul IMM INVEST?

“Această decizie este legată de modelul nostru specific de business, în corelație cu numărul relativ mic de clienți din portofoliul nostru care ar beneficia de acest program și luând în considerare, de asemenea, fluxurile noastre complexe de aprobare regionale și globale.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii