Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Iustin Paraschiv

Iustin Paraschiv 2.jpg
Avere: 63-65 milioane de euro Vârstă: 29 de ani Reşedinţă: Prahova Domenii: industria cărnii, imobiliare

Îşi aduce aminte de începuturi cu nostalgie. Era prin 2000, când student fiind, a venit acasă la Mizil în vacanţa de vară. O mare parte din timp l‑a petrecut la fabrica de mezeluri a tatălui său, încercând să‑şi găsească un loc în activitatea firmei. „Am trecut prin toate fazele de producţie, dar nimic nu s‑a lipit de mine“, îşi aminteşte antreprenorul. În cele din urmă, a asistat întâmplător la o discuţie legată de materia primă folosită în procesul de producţie, carnea. Furnizorii erau şi atunci ca şi acum atât companii româneşti, cât şi străine. S‑a gândit să se ocupe el de asta. Aşa şi‑a făcut mâna. Primul transport l‑a adus din Austria. După primul tir de carne de porc au urmat altele, comandând tot mai multă marfă. Câştiga cam 400 de euro pe tirul de 20 de tone, însă era un „venit demn de toată stima pentru un student“. Era foarte fericit. Apoi a importat constant carne şi a „început jocul“. Recunoaşte că atunci când eşti tânăr, apetitul de risc era foarte mare. Uneori prea mare. În scurt timp a trebuit să‑şi facă o firmă ca să poată să se dezvolte. Businessul pe care începuse să îl configureze era total diferit de cel al părinţilor. Chiar ei l‑au sfătuit în acest sens, pentru că vedeau lucrurile diferit. Îşi construiseră afacerea într‑un alt stil. În primul an de funcţionare a atins şi primul milion de euro ca cifră de afaceri. Nu avea cheltuieli mari, dar nici timp să‑şi cheltuie banii pentru că era tot timpul implicat în afacere.

Avea însă o dorinţă nebună: să arate ce poate. În prezent, Iustin este acţionar majoritar la trei companii: Carmistin (trading),  Ladrisi Grup (companie agreată pentru comerţul intracomunitar) şi Avicarvil (creşterea puilor de casă, abatorizare şi fabricarea furajelor combinate). Acesta formează, împreună cu producătorul de mezeluri Ana şi Cornel, înfiinţat de tatăl său, un grup cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, familia Paraschiv mai deţine şi o reţea de peste 80 de magazine la nivel naţional, în Vâlcea, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Bucureşti, Ialomiţa, Vrancea şi Bacău. Grupul are peste 2.000 de angajaţi în prezent.

Focus pe producţie

După zece ani de implicare în business, Iustin Paraschiv a ajuns la concluzia că trebuie să se implice mai mult în producţie. Noua strategie a antreprenorului de 29 de ani, care administrează acum întreg businessul, a fost creionată în 2009. Importantă a devenit producţia. Practic, se are în vedere mărirea capacităţii de producţie, extinderea exploataţiilor agricole şi a reţelei de magazine. Familia Paraschiv administrează câteva mii de hectare de teren agricol şi deţine mai multe ferme de animale. Ultima mişcare a fost achiziţionarea în 2008 a fermelor de păsări de la Oltchim. Atunci a fost înfiinţată compania Avicarvil, care se axează pe creşterea puilor de carne în condiţii de „ogradă ţărănească“, dar în regim industrial.  Este un proiect care poartă numele de „La Provincia, pui de casă“.  Primele produse au ajuns deja pe rafturile magazinelor sub acest brand. Programul de dezvoltare prevede intrarea în topul  producătorilor de carne de pasăre din România până în 2013. Destul de ambiţios antreprenorul din Mizil.

Mâncare sănătoasă

Pe lista investiţiilor de la Râmnicu Vâlcea se mai află o fabrică de nutreţuri combinate pentru păsări. Decizia a fost luată pentru ca în vi-itorul apropiat să nu se mai folosească în procesul de producţie cereale din import. „Planul pe termen scurt prevede introducerea în procesul de producţie a tuturor suprafeţelor agricole pe care le deţinem. Vrem să ne apropiem cât mai tare de ideea de pui de casă, dar mai ales să producem mâncare sănătoasă la nivel industrial“, susţine Paraschiv. Din 2000 până în prezent, Iustin Paraschiv a investit în companiile la care este acţionar circa 30 milioane de euro, din surse proprii şi cu ajutorul băncilor. A reinvestit profitul, dar a luat şi bani europeni, cum a fost cazul proiectului de la Vâlcea. Pe termen mediu, spune că vrea să deţină unul dintre cele mai mari businessuri din zona agro‑zootehnică. Aceasta este zona de creștere pentru grupul din Mizil, după cum susține Iustin Paraschiv, dar mai ales pentru economia românească. Rămâne de văzut câtă dreptate are.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii