Cautare
, Staff

Lideri |
|

Iulius Postolache a renunţat la mandatul de director general al Allianz-Ţiriac Pensii Private și să fie președinte al Asociației pentru Pensiile Private

În plin scandal legat de Pilonul II de pensii private, începând cu 7 mai 2018, Iulius Postolache a renunţat la funcţia de director general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, funcţie pe care o ocupa de la începutul anului 2015.
Iulius-Postolache

Până la numirea unui nou director general, interimatul îl asigură directorul general adjunct al companiei, Mioara Măruşter.

Mioara Măruşter este în compania Allianz-Ţiriac Pensii Private încă de la înfiinţarea acesteia în 2007, după ce anterior, a activat în cadrul Allianz-Ţiriac Asigurări.

Radu Crăciun este noul președinte al Asociației pentru Pensiile Private

Implicit acesta și-a pierdut mandatul de președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Societatea BCR Pensii, prin Radu Crăciun (Președintele Directoratului), a preluat acest mandat, începând cu 9 mai.

Ceilalți membri ai Consiliului Director al APAPR au rămân aceiași: NN Pensii asigură vicepresedințiav prin Andreea Pipernea, iar Generali Pensii (prin Ioan Vreme), Allianz-Țiriac Pensii Private (prin Mioara Mărușter) și BRD SocGen (prin Claudia Ionescu) sunt membri.

APAPR nu a primit niciun document oficial care să prezinte planuri ale Guvernului privind Pilonul II de pensii, dar s-au întâlnit să discute

La începutul acestei săptămâni, au apărut informații în presă că cei șapte administratorii de pensii private din România, care se ocupă de pensiile private ale aproximativ 7 milioane de români, s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului, în special cu Darius Vâlcov.

Se discută că, în cadrul întâlnirii, aceștia ar fi fost amenințați cu retragerea autorizării dacă divulgă că au văzut un document care arată o contribuție de 0%, în dreptul Pilonului II de pensii. APAPR a negat că ar fi primit un document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private.

Un român de 30-40 de ani cu un salariu mediu trebuie să înceapă să strângă bani pentru o pensie liniștită. Studiu KPMG: La pensionare, în 2048, vor avea doar 60% din pensia necesară pentru a trăi decent

La mijlocul lunii aprilie, premierul Viorica Dăncilă a subliniat, înaintea unei ședințe de Guvern, că o formă finală a proiectului privind Pilonul II de pensii va fi finalizată de Executiv, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, până la finele lunii iunie 2018. Primul-ministru nu a mai dat însă alte detalii.

E foame de bani!

Apărut în mai 2008, Pilonul II reprezintă contribuții colectate de la angajați, dar administrate privat de către administratori de fonduri. Contribuția la acesta a crescut treptat până la 5,1% din salariul brut, iar, începând cu 1 ianuarie 2016, trebuia să fie de 6%, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Din contră, din nevoia de a acoperi găurile la buget, PSD a redus contribuția la 3,75%, începând cu 1 ianuarie 2018, motivând că suma colectată va fi aceeași prin creșterea salariului minim care a fost făcută de la aceeași dată.

APAPR: Nerespectarea graficului de creștere a contribuțiilor la 6% a dus la o acumulare mai mică cu 1,1 miliarde de euro, în conturile românilor

Nerespectarea graficului de creștere a contribuțiilor la 6% a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor, reiese dintr-o analiză a APAPR. Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde de lei (februarie 2018), din care 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor.

De asemenea, 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, au mai anunțat reprezentanții Asociației. Acestea au un mandat investițional conservator, aproximativ 75% fiind în obligațiuni și în piața monetară.

Premierul Dăncilă: Pilonul II de pensii va avea un nou cadru, până la finele lunii iunie

În plus, Pilonul II deține în prezent aproximativ 7% din datoria publică a României. La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin aproximativ 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Scandalul legat de Pilonul II de pensii a apărut încă de la începutul anului trecut, dar a răbufnit oficial la începutul lunii aprilie 2017, când NN Pensii, liderul acestei piețe, care peste 1,9 milioane de clienți, le-a trimis un email acestora informându-i de aceste discuții. În doar două zile, ASF a decis să o amendeze pe șefa companiei cu 100.000 de lei și retragerea autorizației, iar pe NN Pensii cu 750.000 de lei.

Dar discuțiile n-au încetat, din contră, în iunie, Ionuț Mișa, când a ieșit de la audierile pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, funcție pe care a și ocupat-o între iulie 2017 și 15 ianuarie 2018, a descris cu lux de amănunte cum va dispărea Pilonul II. Ulterior, aceste informații au fost negate vehement de Liviu Dragnea, președintele PSD, și cel care avea să îi fie premier Mihai Tudose. Dar discuțiile au tot revenit, fiind readuse în prim-plan atât de Dragnea, cât și de diverși alți lideri PSD și de miniștri, unul dintre cei mai consecvenți fiind ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea ocupă această funcție încă din ianuarie 2017, fiind în a treia formulă guvernamentală, de-atunci până în prezent.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii