Cautare
, Editor Coordonator

Travel |
|

Italia talentatului domn Ripley

Anthony Minghella este unul dintre regizorii pe care îi admir, mai ales după ce am văzut Italia prin ochii lui în Talentatul domn Ripley – peliculă filmată în Roma, Veneția, Sanremo –, care m-a obsedat o bună bucată de vreme, cu un Jude Law într-un rol de zile mari.  
 aboneaza-te
shutterstock_1690814443

 

Pe Law și Minghella am avut ocazia să-i întâlnesc acum mulți ani, la petrecerea dată de Castel Film la Snagov, cu ocazia finalizării filmărilor la Cold Mountain. Minghella a luat Oscarul pentru regie pentru Pacientul englez, el însuși e englez, dar l-am considerat mereu italian (părinții lui se trag din Peninsulă). Uite că vorbesc și scriu despre el la prezent, deși s-a stins în 2008, la 54 de ani; însă filmele lui trăiesc și sunt mai bune cu fiecare revedere.

De la Roma mi-a fost cel mai greu să-mi iau la revedere. De fiecare dată când trebuia să plec din Cetatea Eternă, parcă aveam plumb în picioare în timp ce urcam pe scara avionului, și în suflet o senzație de definitiv, de sfârșit și sfâșiere pe care nu le mai încercasem înainte.

Ca și Grecia, Italia e aproape perfectă, iar ce nu e perfect se transformă în istorioare, povești, amintiri. Că de n-ar fi, nu s-ar povesti. Îmi amintesc de o superbă călătorie spre Bologna, pe viaducte și prin tuneluri, pe o șosea care era stricată rău pe porțiuni mari, punând suspensia microbuzului nostru, cu câteva bucșe lipsă la apel, într-o situație delicată. Cum stăteam lângă șofer, i-am spus în glumă că probabil șoseaua e asfaltată de Astaldi, firma italiană care se ocupase la un moment dat, cu tam-tamul de rigoare, de autostrada București-Pitești. Omul a început să râdă: „Păi, chiar ei au asfaltat-o”.

Ei bine, în vara asta plănuiam o excursie cu mașina în Italia, pe coasta vestică, de la Sanremo la Genova și Napoli. Inițial, am zis să mergem cu o autorulotă, dar când am văzut că trebuie să mă autogospodăresc am renunțat – măcar în concediu să gospodărească altcineva. Speram chiar să avem timp să mergem și mai în jos, pe conturul tălpii și tocului cizmei, apoi să „urcăm” până la Bari, de unde să traversăm Adriatica cu feribotul până în Grecia. „Vedi Napoli e puoi mori”, a spus Goethe. Încă sper să ajung la Napoli, fie și pe o șosea asfaltată de Astaldi, și să trăiesc pentru a vă povesti.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii