
Prevederile legislative, inițiate în decembrie de premierul Paolo Gentiloni, includ garanții de lichiditate de urgență și injecții de capital pentru creditorii aflați într-o situație dificilă, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.
Băncile vor fi în măsură să solicite recapitalizări de precauție, astfel că s-ar putea ca unii deținători de obligațiuni să dea lovitura cu acestea.
Monte Paschi a fost prima bancă care a căutat să obțină o nouă sursă de finanțare, în condițiile noului program. Banca Centrală Europeană a anunțat că instituția financiară cu sediul la Siena are nevoie de 8,8 miliarde de euro pentru a-și susține bilanțul în cadrul unui plan de recapitalizare de precauție, cerut chiar de aceasta.
Băncile italiene se luptă să scape de sub un munte de 360 de miliarde de euro de credite neperformante, care le-a erodat profitabilitatea și le-a redus încrederea în fața investitorilor.
Preluarea Monte Paschi de către stat, care ar fi cea mai mare naționalizare din Italia, din ultimii 80 de ani, ar putea fi urmată de acțiuni similare față de Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza. Din ultimele două instituții financiare, Trezoreria italiană ar putea prelua, temporar, participații, după cum a anunțat anterior Alessandro Penati, președintele Quaestio Capital Management, a cărui firmă a fost administratorul fondului care a salvat băncile italiene, anul trecut.