FacebookTwitterLinkedIn

Italia, una dintre cele mai mari economii din zona Euro, a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, după ce în al treilea trimestru PIB-ul avusese o scădere de 0,1%. Două trimestre consecutive de scădere economică echivalează cu intrarea în recesiune tehnică, iar acest aspect ar putea avea efecte negative și asupra zonei Euro.

În principal, economia italiană a fost afectată de către problemele din sistemul bancar, de lipsa de încredere a investitorilor și de scăderea activităților comerciale. De asemenea, nici politicile populiste ale Guvernului condus de Giuseppe Conte nu au ajutat economia locală. Prim-ministrul Italiei a declarat că scăderea ar putea continua și în 2019. Autoritățile italiene susțin că agricultura, silvicultura, pescuitul și industria au contribuit la declin.

De altfel, disputele dintre Guvernul italian și Bruxelles pe marginea planurilor bugetare ale autorităților italiene au produs efecte negative. Luna trecută, Guvernul italian a fost obligat să-și revizuiască bugetul, după ce Comisia Europeană și-a manifestat nemulțumirile față de creșterea datoriilor Italiei, aceasta având cea mai mare datorie guvernamentală din UE și a patra cea mai mare din lume.

Intrarea în recesiune tehnică a Italiei a afectat și zona Euro, care a crescut cu doar 0,2% în ultimul trimestru al anului 2018. Potrivit datelor Eurostat, zona Euro a înregistrat o creștere totală de 1,8% în 2018, în scădere față de 2017, când creșterea a fost de 2,3%. Creșterea economică sub așteptări a zonei Euro a fost influențată și de performanțele slabe ale Germaniei, cea mai mare economie europeană, care a avut o scădere neașteptată în al treilea trimestru, cauzată de schimbările privind standardele de emisie de dioxid de carbon, care au afectat vânzările de autoturisme.