
Din consorțiu fac parte companii mari din Statele Unite ale Americii, inclusiv Apple și Dell. La acestea se adaugă în consorțiu compania japoneză Hoya Corporation, SK Hynix (Coreea de Sud) și americanii Kingston Technology Corporation și Seagate Technology.
De la începutul acestui an, acționarii Toshiba încearcă să vândă afacerea cu cipuri de memorie. Săptămâna trecută, consiliul conglomeratului japonez a fost de acord să vândă unitatea către consorțiul condus de Bain.
După ce acțiunile divizie Toshiba Memory Corporation (TMC) vor fi transferate către Pangea, o companie – vehicul special creată pentru această achiziție de către consorțiu, Bain și echipa de managemnet aTMC vor conduce „operațiunile pentru a asigura o creștere continuă a business-ului”, au afirmat reprezentanții Toshiba.
Investitorii din S.U.A. nu vor achiziționa niciun pachet de acțiuni sau drepturi de vot asupra TMC. În plus, SK Hynix va fi împiedicat să acceseze informațiile deținute de TMC și nu va avea dreptul să dețină mai mult de 15% din drepturile de vot din Pangea sau în TMC, timp de zece ani, fiind un concurent direct al TMC.
Toshiba a fost forțată să vândă TMC după ce unitatea nucleară americană Westinghouse a dat faliment, în luna martie. Pierderile acesteia au pus presiune asupra bilanțului Toshiba. Dacă nu-și va acoperi pierderile din buget până în martie, când este sfârșitul anului financiar japonez, atunci Toshiba ar putea fi delistată de pe Bursa din Tokyo.
În timp ce acordul a fost anunțat joi, există încă o serie de obstacole. Cumpărătorii trebuie să obțină aprobarea reglementarului pentru a se asigura că acordul nu încalcă regulile antitrust sau nu amenință securitatea națională.
Dar cel mai mare obstacol pentru această vânzare este continua dispută cu Western Digital, partenerul Toshiba în domeniul semiconductorilor. Western Digital solicită o interdicție pentru a bloca vânzarea unității de semiconductori, susținând că acesta încalcă contractul de parteneriat pe care îl au cele două companii.