FacebookTwitterLinkedIn

Soluția pe care o am mereu la îndemână este Istanbul. Mai puțin de o oră de zbor de la București – familiar, dar mereu nou. Aleg un loc preferat din orașul de pe Bosfor și o iau într-o direcție nouă de fiecare dată. Veniți cu mine în acest articol într-o expediție spre Marea Neagră. Povestea este dinainte de primăvara 2020. Unele localuri poate s-au închis, turiști sunt poate mai puțini, însă peisajele sunt la fel de încântătoare.

Pentru mine, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume este Ortakoy, în Istanbul. Numele poate nu vă spune nimic, cu siguranță însă imaginea vă e cunoscută. E zona din partea europeană, sub podul Bosfor, lângă moscheea Mecidiye. O priveliște-emblemă pentru Istanbul. Seară de seară, locul e animat de o mulțime de localnici și destul de mulți turiști. E, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbulul european.

La terase, restaurante sau direct în picioare, oamenii mănâncă kumpir (cartof copt cu diverse umpluturi) sau gozleme și admiră vapoarele ce trec pe Bosfor sub podul luminat ca de Crăciun tot timpul anului. E locul pe care eu, și mulți ca mine, îl asociez cel mai bine cu Istanbulul.

Dar ce se întâmplă dincolo de pod, înspre nord, înspre Marea Neagră? Ce este de văzut, de făcut, de trăit, de aflat? Se întâmplă un Istanbul al localnicilor, cu prea puțini turiști, dar cu multe atracții. Există o faleză chiar pe malul Bosforului, pe care vă puteți plimba kilometri întregi fără să vă plictisiți și fără ca ochiul să se sature de aceleași priveliști.

Deci, aveți chef de plimbare? Mai întâi veți întâlni baruri și cluburi, pe partea Bosforului, neînsuflețite în timpul zilei și neîncăpătoare noaptea. Unele dintre ele găzduiesc nume mari ale muzicii internaționale, vorbesc aici despre clubul Reina, altele sunt situate pe o insulă artificială chiar în Bosfor, cum ar fi Suada Club de pe insula Galatasaray.

Cartierele prin care treceți sunt încărcate de istorie, dovadă fiind vechile vile în stil otoman, cu câte trei-patru etaje și fațade din lemn brodat, ce străjuiesc Bosforul. Acestea sunt și unele dintre cele mai exclusiviste cartiere rezidențiale din Istanbul, lucru ce se vede și în arhitectura noilor clădiri ce coboară dinspre deal înspre Bosfor și se reflectă și în calitatea și prețurile practicate de restaurantele (majoritatea de pește) din zonă; sunt cartierele Arnavutkoy și Bebek.

Dincolo de Bebek și de cel de-al doilea pod peste Bosfor (Fatih Sultan Mehmet), după ce ați admirat fortăreața Rumeli (ruine ale unei citadele medievale ce controla vapoarele cu mărfuri venite dinspre Marea Neagră), faleza șerpuiește după forma Bosforului și noi cartiere, noi imagini, golfuri ascunse și serpentine împădurite vi se dezvăluie privirii.

Dacă ajungeți până aici, e mare lucru, sunteți printre puținii turiști străini. Aici e Tarabya, locul în care, pe vremea Imperiului Otoman, ambasadele străine își aveau reședințele de vară, prilej de a admira și mai multe vile în stil otoman, cu grădinile adiacente. Cu siguranță, această parte a Istanbulului vă va intra la suflet, așa că, dacă doriți să petreceți câteva zile în zonă, Hotelul Tarabya, recent renovat, e chiar pe malul Bosforului.

Și dacă vă doriți să intrați într-una dintre celebrele vile în stil otoman de aici, o puteți face vizitând Muzeul Sadberk Hanim – exponatele sunt interesante, dar interiorul vilei și grădina din spate, unde se află și un restaurant, merită cele 7 lire pe care le veți da pe biletul de intrare.

Mai departe de Sadberk Hanim, drumul șerpuiește înspre Marea Neagră prin alte cartiere ce fac parte din același district, Saryer, și care merită, cu siguranță, descoperite.

Zona aceasta a Istanbulului, ce nu prea se află, din păcate, pe lista locurilor de văzut a majorității turiștilor, e cea mai frumoasă primăvara târziu, atunci când dealurile sunt colorate de sute de arbori ai lui Iuda, niște pomi cu flori roșii ce dau un aer festiv întregului district. Deși te afli într-unul dintre cele mai aglomerate orașe ale lumii, atmosfera e cea de sat, de la țară, de comunitate strânsă. Și cu toții merităm să ne oferim un răgaz de la Istanbulul clasic, între o vizită la Aya Sofia, o coadă la Topkapi sau la palatul Dolmabahce și, bineînțeles, între două îmbucături de kebab și trei poze în Grand Bazar.

E de vizitat Istanbulul pe (sfârșit de) pandemie? Poate că da, poate că nu. Dar locurile de care vă povestesc sunt frumoase de secole și nu neapărat ca alternativă la atracțiile clasice ale orașului de pe două continente, ci alături de ele.

Indiferent că le veți vedea săptămâna viitoare sau peste doi ani, bucuria va fi aceeași.