Cautare
, Contributor

Travel |
|

Israelul care nu se vede: Orașul în care s-a născut Kabala

DSC_0642.jpg
Dincolo de turismul religios, Israelul are multe alte comori de oferit celor curioși să-l descopere: o capitală tânără, cu viață de noapte vibrantă, o filozofie existențială unică și multe legende subsumate unei credințe care a pus pe jar lumea-ntreagă: Kabala.

Singurul cuvânt pe care îl știu în ebraică este „Toda“ (cu accent pe a doua silabă). L-am învățat de la Galia, o jurnalistă din Tel Aviv pe care am cunoscut-o în Italia în urmă cu doi ani și care îl rostea la fiecare trecere a vaporetto-ului nostru pe sub podurile magnifice din Veneția.

După cele trei zile de călătorie, mi-a rămas o prietenie pentru toată viața și un cuvânt care ascundea o întreagă filozofie existențială. „Toda“. „Mulțumesc“. Pentru că te afli într-un loc la care alții doar visează. Pentru că vezi ceva frumos. Pentru că ești. Galia nu era o persoană religioasă, nu studiase Biblia, nu cunoștea mare lucru despre Kabala. Fusese învățată însă, din copilărie, că trebuie să mulțumești ca să poți avea mai mult.

 aboneaza-te
Exact ceea ce predică drept filozofie de viață a evreilor și rabinul Eyal Riess, directorul Centrului Internațional Kabbalah din Tzfat, orașul considerat kilometrul zero pentru orice aspirant la studiul Kabalei. Și, pe măsură ce-l ascultam vorbind, înțelegeam mai bine și filozofia înnăscută a prietenei mele. „Kabala te ajută să-ți conștientizezi mai bine puterea spirituală și să o folosești pentru a-ți atinge scopurile în viață“, explică Eyal.

„Asta se face prin fapte bune, gânduri pozitive și tot ceea ce ține de un stil de viață armonios“. Kabala este peste tot și are de-a face cu recunoștința, cu sincronicitățile pe care suntem obișnuiți să le considerăm coincidențe fericite și cu toate actele de generozitate care, odată făcute, se răsfrâng înapoi asupra noastră sub formă de răsplată.

Rabinul Reiss este un tradiționalist religios, așa că nu poate nici măcar să dea mâna cu o femeie – „puteți să mă înregistrați video, audio, să mă întrebați orice vreți voi, numai nu puneți mâna pe mine“, ne-a anunțat, mai în glumă mai în serios – dar nu a fost toată viața astfel. Și-a descoperit vocația abia după 20 de ani, după o adolescență petrecută, ca orice tânăr din Tel Aviv, pe plajele mării Mediterane.

Anual, Centrul Internațional Kabbalah din Tzfat pe care îl conduce în prezent are câteva mii de oaspeți, pentru așa-numitele „refugii Kabala“: două, cinci sau opt zile în care turiștii veniți din toată lumea locuiesc în clădirile vechi de câteva secole, învață să mediteze și se familiarizează cu principiile filozofiei vechi de mii de ani. Soția lui Eyal, specialistă în make-up și beauty, susține seminarii speciale pentru femei, pentru a le învăța să îmbine frumusețea interioară cu cea exterioară. „Frumusețea și spiritualitatea merg mână-n mână“, explică Eyal. „Kabala nu mai e doar o filozofie mistică evreiască, ci un set de principii pe care le poți integra în viața de zi cu zi, indiferent de confesiunea ta“.

Cea care a așezat Tzfatul, un orășel cvasi-necunoscut din nordul Israelului, pe harta turistică a lumii a fost Madonna, care a venit în 2009, la terminarea turneului său în Israel, pentru a se ruga la mormintele celebrilor kabaliști din zonă. „A venit cu un elicopter și s-a dus exact acolo, unde se vede piatra albastră“, ne arată cu degetul Eyal, de pe terasa Centrului Kabbalah. „Este mormântul Sfântului Ari“.

Conform martorilor, Madonna a cântat o melodie compusă pentru Sabat de către kabaliștii din Tzfat, a făcut o meditație scurtă și apoi a plecat, tot cu elicopterul. „La fiecare 2-3 săptămâni ne mai vine câte o celebritate americană, tot ca să se roage aici“, ne povestește Eyal. La câțiva metri de mormântul Sfântului Ari, se află un Mikve, o baie ritualică săpată într-un izvor, prin care kabaliștii consideră că se poate curăța atât trupul, cât și sufletul. Ca multe dintre locurile din Tzfat, este accesibilă doar bărbaților.

Dacă la Tel Aviv eram surprinsă de toate secretele pe care le ascunde orașul în subteran, în Tzfat ele au o explicație istorică: din 1759 până în prezent, zona a suferit două cutremuri mari, de peste opt grade pe scara Richter, multe case păstrând cotloane acoperite cu praf și pământ, redescoperite abia la câteva secole distanță. „Tzfat e format din mai multe straturi, săpând în adâncurile lui descoperi secolul XIII, apoi secolul VI“, explică Eyal.

Apoi face o glumă de businessman: „E bun pentru imobiliare: cumperi ceva mic și sapi până dai de un palat“. Pentru cei care vin în Tzfat să descopere Kabala, locurile secrete din adâncuri sunt o sursă de fascinație, pentru că, susține Eyal, pot face meditații exact acolo unde trăiau cândva kabaliștii celebri, simțind energia specială a acestor locuri.

Și totuși, ce este Kabala? Toate recepțiile hotelurilor din Israel au această inscripție chiar la intrare, însă nu neapărat din evlavie, ci dintr-un motiv pur…lexical: în limba ebraică, „kabbalah“ înseamnă „a primi“. Ori, altfel spus, procesul de recepție directă învățăturilor din străbuni.

Se spune că principiile Kabala i-au fost dăruite lui Moise pe Muntele Sinai, fiind apoi transmise în secret, timp de o mie de ani, până la scrierea primei culegeri de învățături Kabala, numită Zohar („splendoare“ sau „strălucire“ în ebraică). Legenda consemnează că Zoharul a fost întocmit într-o peșteră din Tzfat.

Mergând pe firul învățăturilor străvechi ale Kabalei, aflăm că Israelul numără patru locuri sfinte, fiecare reprezentând unul dintre cele patru elemente mistice: pământ, apă, foc și aer. Hebron este asociat Pământului, fiind locul în care se află înmormântați Abraham și Sara, Adam și Eva și toți ceilalți patriarhi ai poporului evreu.

Tiberias este asociat elementului Apă, fiind un oraș cu ieșire la Marea Galileii. Ierusalimul reprezintă Focul, grație flăcărilor care ard în templele sfinte ale cetății, dar și datorită faptului că rugăciunile, conform principiilor Kabala, se ridică la ceruri asemeni unor flame.

Tzfat reprezintă elementul Aer, de unde și convingerea înalților învățați evrei că aici, mai bine decât oriunde altundeva în lume, se deschid canalele de comunicare profundă ale minții. „Aerul din Tzfat îți activează acei centri care fac mai ușoară înțelegerea și învățarea principiilor Kabala“, explică Eyal.

Deși s-a încetățenit imaginea brățărilor kabala de culoare roșie, în Tzfat am aflat că ele pot fi și de culoare albastră (culoarea cerului). Din acest motiv, orașul este plin de pete de culoare turcoaz – balustrade, acoperișuri, pietre de pe alei  – vizibile chiar și în straturile profunde ale orașului, semn că au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri. „Roșul și albastrul sunt cele două culori fundamentale ale Sephirotului, instrumentul care redă structura sufletului, în știința Kabalei“, explică Eyal.

Altfel spus, Sephirotul este echivalentul Kabala al hărții chakrelor sau a meridianelor energetice: partea stângă a corpului este dominată de culoarea roșie, iar cea dreaptă de culoarea albastră.

În funcție de prima literă a numelui (care, în Kabala, trasează direcția în care se duce energia persoanei) poți interpreta, cu ajutorul Sephirotului, trăsăturile care îți domină destinul:  înțelepciune, înțelegere, știință, bunătate, severitate, frumusețe, splendoare, victorie sau empatie. 

Pornind de la data nașterii, poți căuta apoi în cartea sfântă a evreilor – Tora – versetul care corespunde matematic cifrelor tale, pentru a descifra care este menirea ta în această viață. O știință care fascinează tot mai mulți occidentali, de unde și multitudinea de ateliere de caligrafie de unde îți poți cumpăra un tablou realizat de mână (în pană de curcan), care să includă versetul tău de suflet.

Unul dintre scribii pe care i-am cunoscut în aceste ateliere transformă de opt ani în obiecte de artă bucățelele de înțelepciune ebraică. Zi de zi, timp de opt ore. În momentul vizitei noastre, lucra la unul dintre cânturile lui David, pe care ni l-a tradus într-o engleză aproximativă: „Trecutul s-a dus, viitorul stă să vină, prezentul este precum clicul unei camere foto, așa că de ce să-ți faci griji?“. Fiecare creație de acest gen este structurată ca o floare, în jurul unui centru – „același principiu după care a fost creată lumea“ – elementele decorative fiind adăugate intuitiv. „Nu mă gândesc prea mult ce și cum să fac, totul vine din suflet și din inspirație“, ne-a explicat scribul.

Pentru o experiență care să nu aibă de-a face direct cu Kabala, ci strict cu explorarea acestui oraș străvechi al acoperișurilor turcoaz există Artist’s Colony Inn. Cu doar patru camere, curți interioare și o atmosferă de „acasă“, a fost ales în 2012 cel mai bun han bed&breakfast din Orientul Mijlociu în topul Traveler’s Choice.

Pentru prima oară în România, Paralela 45, Eximtour, Cocktail Holidays și Prestige Tours-Happy Tours au realizat, în parteneriat cu El Al Airlines, și o serie de pachete speciale de călătorie pentru românii care își doresc să descopere filozofia Kabalei.

În perioada aprilie-iunie 2013, inițierea în Kabala în Centrul Internațional din Tzfat începe de la 799 de euro/persoană (trei nopți) la 955 de euro/persoană (patru nopți).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii