Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

ISPE, implicat în interconectarea energetică dintre România și R. Moldova

Reprezentanții ISPE au semnat luni contractul de consultanță pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.
transelectrica.jpg

Obiectivul general al contractului îl reprezintă elaborarea studiilor de fezabilitate tehnică, economică, comercială, socială și de mediu și a documentațiilor necesare în vederea aprobării de către Republica Moldova a următoarelor investiții: Stația electrică Vulcănești și LEA 330kV Vulcănești-Chișinău; Stația electrică și LEA 330/400kV România – Ungheni – Strășeni; Stația electrică și LEA 400kV Bălți-Suceava. ISPE va întocmi de asemenea Studiul de Sistem Electroenergetic.

”Visul lui Patriciu” ajunge la chinezi 

Contractul de consultanță este finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) printr-un grant de circa un milion de euro. ”În contextul geopolitic actual, interconectarea asincronă a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României reprezintă un pas deosebit de important către integrarea pieței unice europene de energie electrică. Astfel, va fi posibilă participarea vecinilor noștri de peste Prut la piața europeană de energie electrică”, spun reprezentanții Institutului de Studii și Proiectări Energetice (ISPE).

Beneficiarul studiului este Întreprinderea de Stat “Moldelectrica”, iar consorțiul care a câștigat licitația este format din: ISPE, România – coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, și IVL, Suedia. Lucrarea va fi condusă de dna dr.ing. Anca Popescu în calitate de director de proiect.

Factura la electricitate va scădea cu 3,5% de la 1 ianuarie 2016

La semnarea contractului au participat, din partea Republicii Moldova, Valeriu Triboi, ministru adjunct, Ministerul Economiei și Alexandru Săndulescu, consilier al primului ministru pe Politici Energetice. Contractul a fost semnat de către Ghennadi Dimov, director general Moldoelectrica, Octavian Costas din partea BERD şi Ion Eduard Chițescu, director general executiv al ISPE.

”De la înfiinţarea sa în anul 1949 până în prezent ISPE a dezvoltat prin proiectele sale ISPE practic întreg Sistemul Energetic Național al României, respectiv sistemele de producere, transport și distribuție energie electrică. Institutul oferă servicii strategice de consultanță și inginerie pentru clienți publici și privați, din țară și de peste hotare. Specialiștii noștri propun și implementează soluții inovatoare în domeniile eficienței energetice și protecției mediului pentru comunitățile locale și pentru industrie. ISPE a acumulat, de asemenea, o experiență considerabilă în elaborarea de proiecte de cercetare dezvoltare cu finanțare europeană și națională”, declară Ion Eduard Chițescu.

Cristian Secoșan, noul director general al firmei Romelectro

Acționarul principal al ISPE este, potrivit datelor disponibile pe listafirme.ro, compania Romelectro, în timp ce un alt acționar este Ioan Dan Gheorghiu. Compania Romelectro ,situată pe locul 267 în topul Forbes 500,  este controlată de zece acționari, dintre care trei (Viorel Gafița, Dan Octavian Georgescu și Virgiliu Rădulescu) sunt și administratori.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii