Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Isărescu: Trebuie să ne rezolvăm problemele şi apoi să intrăm în zona euro, unde suntem obligați să intrăm, deși este o casă neterminată

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, joi după-amiază la cea de-a doua ediţie a „Black Sea and Balkans Security Forum”, care are loc în Mamaia, că nu trebuie să considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu, spunând că trebuie să ne rezolvăm problemele şi apoi să intrăm în zona euro, transmite News.ro.

 „Să ai sustenabilitate în echilibre, condiţie esenţială. Asta înseamnă să ai o privire pe termen lung. Şmecheriile de tipul îndeplineşti un criteriu de deficit un an sau doi şi crezi că ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine”, a explicat Isărescu.

Oficialul Băncii Centrale a mai menționat că este nevoie ca o țară să aibă un nivel minim de dezvoltare pentru că acela este totuşi un club select.

„Ca să mă exprim puţin metaforic, te simţi dacă intri acolo şi eşti sărac lipit, ca să zic aşa, te simţi izolat şi te cam izolează viaţă. Nu o fi 90 la sută, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenţă reală, dar nu se poate să intri în zona euro cu un nivel foarte scăzut”, a mai spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a menţionat că un alt criteriu este să nu ai mari probleme structurale, evidențiind că Bucureștiul ar putea intra în zona euro. Ca dimensiune, Bucureștiul are un nivel comparabil cu Slovenia, care este parte a zonei euro, iar PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare în Bucureşti, este cât aproape la Madrid, apropiat de Berlin.

„Când ai însă o ţară cu mari discrepanţe şi cu infrastructuri care nu se leagă ai o problemă majoră. Cine a mai intrat în zona euro?  În afară de ţările mari, fondatoare, Malta şi Cipru. Cine a rămas să intre? Polonia. Au zis că nu au intenţii, nu şi-au stabilit nicio dată. Ungaria, Cehia, România. Şi acum cine se grăbeşte? Se grăbeşte Bulgaria. Acolo există o motivaţie cu totul deosebită. Ei au Consiliu Monetar. Consiliul Monetar este un sistem destul de rigid şi se spune că singurul exit la un Consiliu Monetar este să intri în alt Consiliu Monetar, cum ar veni în altă zonă cu curs fix şi aceasta este zona euro. Intrăm cât se poate de repede dacă ne pregătim pentru asta şi cu o condiţie în opinia mea umilă: să nu considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu, adică ne rezolvă ea intrarea problemele, trebuie să ne rezolvăm problemele şi apoi să intrăm în zona euro”, a afirmat Isărescu.

Întrebat de perspectiva intrării ţării noastre în zona euro, Guvernatorul BNR a subliniat că „intrarea în zona euro nu este o opţiune, este o obligaţie”, scrie Agerpres.

„Nu s-a stabilit un termen. În ceea ce priveşte rapiditatea, este şi o decizie politică”, a nuanţat acesta.

Guvernatorul a mai spus că pentru România el nu vede „altă opţiune”, deşi a comparat zona euro cu „o casă care nu este terminată”, făcând referire la o declaraţie a unui fost guvernator al Băncii centrale a Poloniei care a spus, la momentul în care se punea problema ca Polonia să adopte moneda euro, că „nu are rost” ca ţara sa să se grăbească să intre „într-o casă care este în flăcări”.

Nu poţi să desconsideri că sunt probleme în zona euro şi trebuie să ne gândim bine. Pe de altă parte, experienţa ţărilor din sud, Portugalia, Spania, Italia, arată că nu se creează convergenţă automat. Adică intri acolo şi în mod automat îţi va fi mai bine”, a spus Isărescu.

„Black Sea and Balkans Security Forum” are loc în perioada 14 – 16 iunie şi este organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa şi Zona Metropolitană Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii