Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Isărescu: Standardele și bunele practici stabilite la nivelul OCDE, un important etalon față de care ne raportăm

Standardele și bunele practici stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au reprezentat pentru Banca Națională un important etalon față de care instituția s-a raportat și se raportează permanent, a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2731x

De-a lungul timpului, standardele și bunele practici stabilite la nivelul OCDE au reprezentat pentru noi, cei de la Banca Națională, un important etalon față de care ne-am raportat și ne raportăm permanent. De asemenea, experții noștri se implică, în mod constant, atât prin furnizarea de date și analize, cât și prin participarea directă la Comitetul pentru Piețe Financiare, una dintre structurile cheie ale OCDE-ului în domeniul financiar — bancar. Ținem un dialog sistematic cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Economiei, Președinția și cu celelalte autorități implicate la nivelul Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor cu OCDE, comitet aflat sub coordonarea primului-ministru”, a menționat Isărescu, la conferința „Romania and OECD, present and future projections” („România și OCDE – Proiecții de Viitor”), organizată de Finmedia și Liga Europeană pentru Cooperare Economică (ELEC).

În perioada 2008 – 2012, Consiliului de Administrație al BNR și-a arătat disponibilitatea ca instituția să participe la comitete și grupuri de lucruri specifice domeniului financiar — bancar din OCDE.

Ne-am implicat sistematic în formularea de comentarii și propuneri pe marginea unor documente și studii elaborate de OCDE, iar, în urma acestor acțiuni s-a conturat concluzia că Banca Națională a României ar putea iniția, într-o primă fază, formalitățile pentru participarea la Comitetul pentru Piețe Financiare”, a detaliat Isărescu.

BNR a întețit demersul de a intra în acest comitet în decembrie 2012, după ce a primit o scrisoare din partea Ministerului de Externe, a premierului și pe baza unui Memorandum dintre președinte și primul-ministru privind oportunitatea relansării procesului de aderare a României la OCDE.

CA al BNR a aprobat intensificarea eforturilor pentru participarea la Comitetul pentru Piețe Financiare în ianuarie 2013, inclusiv bugetul. Aceste demersuri au fost întărire de colaborarea dintre banca centrală și Consiliul Concurenței, între 2012  și 2014. În octombrie 2015, BNR a participat pentru prima dată la reuniunea acestui Comitet.

Concomitent, BNR este parte a comitetului interministerial din România care face eforturi în aceeași direcție.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii