Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Isărescu: Promovăm o discuție serioasă despre creditul ipotecar, NU de tipul alba-neagra «Banca Națională omoară creditul». NU spunem «Oprim creditul imobiliar», ci să fie bine administrat

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, susține că este nevoie să se analizeze modul în care se acordă creditele ipotecare, în condițiile în care românii preferă să fie proprietarii locuințelor, iar condițiile de pe piață sunt tot mai dificile, astfel că este nevoie să se conștientizeze mai bine ce înseamnă a avea un credit ipotecar sau imobiliar.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2721x

„A-ți cumpăra o casă, a porni în tinerețe cu o casă, eventual chiar mobilată, este un lucru extrem de serios. Promovăm și pe această cale, prin discuțiile pe care le va declanșa acest raport, o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu o discuție de tipul alba-neagra «Banca Națională descurajează creditul» sau «Banca Națională omoară creditul». Așa vrem să promovăm?! Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?! Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj, absolut necesar, ca între aspirația pozitivă care există într-o societate și efortul mare pe care îl face debitorul, dar și riscurile pe care și le asumă creditorul să existe un echilibru. Echilibrul trebuie să apară pe toate planurile: și pe plan legal, într-adevăr legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar și personal, prin cultură, prin educație”, a subliniat Isărescu, cu ocazia prezentării „Raportului asupra stabilității financiare”, ediția iunie 2018.

Guvernatorul a făcut aceste afirmații în condițiile în care în România peste 90% dintre locuințe se află în proprietate privată, ceea ce este „o chestiune pozitivă”, în opinia acestuia, și „având în vedere contextul intern și internațional de creștere a ratei dobânzii și tendința de creștere a prețurilor la activele imobiliare”, astfel că, firesc, crește și nivelul datoriei.

Indicele ROBOR este încă la un nivel redus? Soldul creditului neguvernamental a crescut, la 30 aprilie, cu 6,8%, de la an la an, la peste 238 de miliarde de lei

Și-atunci, cercetarea noastră și evaluarea riscurilor nu spune «Oprim creditul imobiliar», nu spunem nici cel puțin că îl descurajăm, noi spunem că el trebuie să fie bine administrat de toate părțile. Este firesc să crească nivelul datoriei, pentru îndeplinirea acestei aspirații, dar este și firesc ca o instituție care se ocupă cu asta, un comitet, este vorba de Comitetul Interministerial pentru Riscuri Sistemice, care prin lege au această sarcină, și este, de asemenea, firesc, ca un raport să supună dezbaterii publice această chestiune”, a evidențiat Isărescu.

Oamenii au devenit prizonierii aspirației pozitive de a avea o casă, nu ai băncilor

Când s-a referit la aspirație Guvernatorul a amintit că, recent, Guvernatorul Băncii Centrale a Candei spunea, iar BNR împărtășește acest punct de vedere, că:

Aspirația de a avea o casă face parte din cultura noastră, este o aspirație pozitivă, constructivă și o modalitate de a influența nu numai creșterea economică, dar de a crea bunăstarea pentru viitor. Soluția de a realiza această aspirație este acum. Subliniez: acum.

Depozitele au crescut cu 11%, de la an la an, la aproape 307 miliarde de lei, deși dobânzile au rămas în 1%, la lei

Pentru a justifica de ce acum, Guvernatorul a făcut o paralelă cu experiența din anii ’50, pe când el era copil. Atunci, oamenii își construiau casele adunând materialele de construcție și lucrând la acestea 20-30 de ani. Dacă nu aveau un ajutor de la părinți, se spunea că unii au devenit robii caselor.

„De aceea am replicat, când am auzit că se spune că, în prezent, oamenii care și-au făcut case au devenit robii băncilor. N-au devenit. Ei au devenit prizonierii unei aspirații pe care doreau să și-o îndeplinească: de a-și face o casă rapid, nu așteptând 20-30 de ani, ci deodată, de la început, pe care să ți-o plătești în 20-30 de ani. O cu totul altă filosofie.”

Datoria totală a populației s-a majorat cu 7,4% în luna martie 2018, aproape 143 de miliarde de lei

Datoria financiară totală a companiilor şi populaţiei se situa la 72,8 miliarde euro, la martie 2018, marcând o creștere anuală de 2,8%, se subliniază în „Raportului asupra stabilității financiare”, ediția iunie 2018. Dinamica finanțării este calculată aici considerând efectul de curs de schimb prin ajustarea soldului nominal al creditelor în valută cu variația cursului de schimb. Astfel, creșterea în termeni anuali reflectă și ajustarea provenind din deprecierea monedei naționale.

Dacă este luat în considerare şi efectul generat de rata inflaţiei, îndatorarea totală a firmelor şi populaţiei s-a contractat cu aproximativ 1%, în termeni reali anuali, se mai subliniază în raportul citat.

Masa monetară era cu 11% mai mare în aprilie, de la an la an, până la aproape 355 de miliarde de lei, ca urmare a creșterii depozitelor

Datoria totală a populației s-a majorat cu 7,4 la sută în luna martie 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la nivelul de 142,8 miliarde lei în luna decembrie. Evoluția a fost, în principal, rezultatul creșterii importante a creditului bancar ipotecar (+14 la sută, martie 2018). S-a remarcat și dinamica pozitivă la nivelul creditului de consum acordat de instituțiile de credit (+5 la sută, martie 2018). Îndatorarea totală a populației raportată la PIB s-a redus pe fondul accelerării creșterii economice peste ritmul de creștere al creditării (de la 17,3 la sută din PIB în decembrie 2016 la 16,5 la sută din PIB în decembrie 2017)”, se menționează în cel mai recent Raport asupra stabilității financiare”.

Credite mai puține, dar de o valoare mai ridicată

Rata de creştere a creditului populației a fost de 9,2%, iar rata ajustată de creștere a fost de 10,3%, în perioada martie 2017 – martie 2018, operațiunile de curățare a bilanțurilor având un impact limitat asupra stocului de împrumuturi în perioada de referință.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 6,16%, la finele lunii martie 2018, față de 9,36%, la aceeași dată a anului trecut.

„În aceeași perioadă de referință, creditul nou a crescut cu 22%, comparativ cu perioada martie 2016 – martie 2017, în timp ce rambursările de împrumuturi au diminuat stocul de credit cu 12,3%. În structură, se observă dinamica pozitivă mai puternică a creditului ipotecar (+14,5% rata ajustată), comparativ cu creditul de consum (+5,5%), acesta din urmă înregistrând și un ritm mai crescut al rambursărilor. Majorarea creditului a fost în principal determinată de creșterea valorii mediane a unui împrumut, indiferent de destinația acestuia, numărul de credite contractate fiind chiar mai redus”, se mai precizează în raportul citat.

Valoarea mediană a unui credit ipotecar s-a majorat cu 13%, iar valoarea mediană a unui credit de consum a crescut cu 17% în perioada aprilie 2017-martie 2018 față de perioada aprilie 2016 – martie 2017

Din stocul total al creditelor neguvernamentele, care este de aproximativ 235 miliarde de lei, aproximativ 54% este credit ipotecar.

Nerambursarea creditelor de către populație devine un risc ridicat la adresa stabilității financiare a României

Nerambursarea creditelor contractate de către sectorul neguvernamental (persoane fizice și persoane fizice) a devenit un risc de grad ridicat la adresa stabilității financiare a României, arată „Raportul asupra Stabilității financiare nr. XV (1/2018)”, iunie 2018.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii