Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Isărescu: Nu suntem în aceeași situație ca în 2008. Țara s-a așezat bine în Europa, dar nu ne permitem să stimulăm excesul de cerere

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a menționat, cu ocazia lansării „Raportului asupra inflației, mai 2017”, că România nu este în aceeași situație ca în 2008, doi indicatori fiind diferiți - deficitul de cont curent și finanțarea.
mugur isarescu DSC_5710x

Dacă în 2007-2008, România avea un deficit de cont curent de 14%, acum este undeva la aproximativ 2%.

Tolerabil”, caracterizează actualul nivel al deficitului Isărescu, care a detaliat că, în 2007-2008, cei care voiau să facă importuri aveau limite de finanțare, de credibilitate. În prezent, problema este că importurile au crescut, „dar avem compensări în balanța invizibilelor, în alte intrări de fonduri, deci, mai mult câmp de manevră”, a detaliat Guvernatorul.

Totuși, acesta a adăugat că nu avem o explozie a importurilor, ci ponderea importurilor în achizițiile de bunuri de consum este în creștere și se observă o presiune concurențială mai mare în ramurile relevante pentru coșul de consum (îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, medicamente, băuturi), ceea ce este bine, și mai puțină presiune concurențială în sectorul gazelor, transportului feroviar și RCA. Efectul? A scăzut tot mai corelația dintre creșterea consumului și evoluția prețurilor de consum, în ultimii doi ani, comparativ cu situația de-acum câțiva ani, iar tendința continuă.

Avem două fenomene care ne contrabalansează, relativ. Pe modelul nostru, începând de anul trecut, suntem în excedent de cerere. Nu se observă atât de tare în evoluția prețurilor. Chiar dacă am lua doar CORE2 ajustat, care este cel mai afectat de excedentul de cerere, observăm o slăbire a intensității acestei relații. O explicație? Importurile! Țara s-a așezat bine în Europa, importurile merg ușor, și-au format relațiile necesare. Când dă un preț să se ducă în sus, apare concurența prețului de import. Este și bine, este și rău. Atâta timp cât deficitul contului curent este sustenabil, la niveluri scăzute, înseamnă că presiunile cererii excesive se diminuează. Nu mai avem acea sensibilitate – imediat ce apare un exces de cerere se duce pe prețuri. Dar nu ne permitem să avem un exces de cerere și să-l stimulăm”, a precizat Guvernatorul.

În aceste condiții, „inflația este posibil să rămână scăzută o bună perioadă, dacă nu crește în Europa. Trebuie să ne uităm mai atent la ce se întâmplă în Europa, ce fac țările cu care ne putem compara – Polonia, Ungaria -, pentru că suntem, în mod evident, mai bine integrați în Uniunea Europeană (n.red. – față de primii ani de aderare). Nu ne putem depărta prea mult, nu ne lasă forțele pieței europene să ne îndepărtăm prea mult de zona în care trăim”.

Inflația a ajuns la 06,% în martie, redevenind pozitivă la începutul acestui an, după 20 de luni în care a fost în teritoriul negativ, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Pentru finele acestui an, BNR și-a redus ținta de inflație, de la 1,7% la 1,6%, iar pentru finele anului viitor de la 3,4% la 3,1%.

De asemenea, BNR estimează că economia crește cu 2% peste potențialul ei. PIB-ul României a urcat cu 3,7%, în 2015, și cu 4,8%, anul trecut.

A doua diferență față de 2008 este finanțarea, care acum se face în condiții mult mai bune.

„Țara a progresat din acest punct de vedere. Nu mai sunt problemele din 2007 – 2008, atunci erau într-adevăr intrări de capital, dar poziția noastră internațională era mult mai discutabilă”, a explicat Isărescu.

Astfel, România se bucură, în continuare, de condiții dintre cele mai favorabile pentru împrumuturile de pe piețele internaționale, a completat acesta:

„Mă refer nu numai la România ca țară, ci la nivel de întreprindere, cele care au bonitate și se pot împrumuta. Suntem, în mod clar, în interiorul grupului țărilor cu care ne putem compara, Polonia, Ungaria și Repulica Cehă. Cotațiile noastre sunt mai bune, ne împrumutăm mai ieftin decât Ungaria și ceva mai scump decât Polonia, Cehia. Cehia este o expție, are cotațiile cele mai bune. Și cursul leului este mai stabil, pe termen mai îndelungat, decât zlotul și forintul”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii