
„Avem nevoie să vedem care va fi construcția bugetară. Ea nu există în prezent. Până atunci, salutăm declarația noului ministru de finanțe, pe care o considerăm a fi chiar un angajament, de a menține deficitul bugetar în limita lui 3%”, a detaliat Mugur Isărescu.
În schimb, în comunicatul de presă al BNR privind politica monetară, instituția nu a menționat niciun fel de risc intern asupra inflației, ci doar externe – creșterea economică a zonei euro, problemele sistemului bancar european, negocierile pentru Brexit, precum și riscurile privind evoluția prețului petrolului și al altor materii prime.
Totuși, BNR a precizat că, pe baza datelor disponibile în prezent și în contextul incertitudinilor, atât interne, cât și externe, Consiliul de Administrație al BNR (n.r. – din care fac parte guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu) a menținut rata dobânzii de politică monetară (cu care BNR împrumută, în medie, băncile) la nivelul de 1,75% pe an (nemodificat din mai 2015), a continuat gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele instituțiilor de credit în lei la 8% și în valută la 10%.
Guvernatorul BNR a mai spus că, pe plan intern, riscurile la adresa perspectivei inflației sunt „legate de situația post-electorală, pe care o vedem în fiecare zi, dacă ne uităm la televizor: discuții, controverse…”. „Așteptăm construcția bugetară să vedem cum sunt acomodate toate aceste propuneri. Credem că Guvernul va face totul să le integreze. O construcție bugetară este o treabă grea. Este o treabă pe care nu putem să o discutăm, dacă nu avem cifrele în față și, mai ales, dacă nu înțelegem, în adâncime, esența unor măsuri. Și, programul guvernamental, dacă este citit cu atenție, are multe aspecte care îndeamnă la o construcție bugetară cu multe noutăți”, a punctat Isărescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a susținut că atingerea unei creșteri economice de 5,5% pe an, așa cum a promis PDS în alegeri, depinde de construcția bugetară. PSD a anunțat în alegeri un buget pe 2017 care se bazează pe o creștere economică de 5,5% cu un deficit bugetar de 2,7%.
În plus, referitor la evoluția inflației și presiunile care vor fi asupra acesteia ca urmare a creșterilor de salarii și de beneficii sociale care se vor aplica în următoarele luni (salariul minim, salariile funcționarilor, salariile artiștilor, punctul de pensie, bursa socială pentru studenți etc.), Isărescu a punctat că măsurile introduse până în prezent de Executiv sunt „numai unele măsuri, urmează și altele. Au fost anunțate. Un adevărat calendar. Avem ședință la începutul lunii februarie și, pe baza datelor care se acumulează până atunci, vom lua măsurile necesare”.
Dacă deficitul bugetar va depăși 3% și inflația 2,5%, până la sfârșitul anului, Isărescu a precizat că BNR are, întotdeauna, în calcul și situații din acestea și măsuri suplimentare, dar nu detaliat ce tip de măsuri ia în calcul instituția să aplice. De altfel, în comunicatul BNR se menționează că „BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite”.