Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Isărescu: Instabilitatea din domeniul financiar-bancar a fost menținută la riscuri asupra stabilității financiare, dar este în descreștere

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus că instabilitatea din domeniul financiar-bancar a fost menținută printre riscurile asupra stabilității financiare a României, în „Raportul asupra stabilității financiare”, ediția mai 2017, prezentat astăzi, pentru că a rămas în mintea oamenilor, dar influența acesteia a fost trecută de la sever, în mai 2016, la moderat și în descreștere, în prezent.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2718x

În „Raportul asupra stabilității financiare” din aprilie 2016, BNR avertiza în privința riscului sistemic sever din domeniul financiar-bancar provocat de două legi – Legea privind conversia în lei a creditelor în franci elvețieni și Legea dării în plată.

Anul acesta s-a menționat în mod special: România nu este în fața unui risc sistemic sever în domeniul financiar”, a subliniat Isărescu, reamintind că, ulterior, adoptării, spre finele anului trecut, Legea privind darea în plată a fost modificată de Parlament, care a impus restricții cu privire la cine poate face asemenea solicitări. De asemenea, Curtea Constituțională a României a dinimuat riscul acestei legi, impunând ca la aplicarea acesteia să se ia ia în calcul prevederea din Codul Civil privind impreviziunea. În plus, CCR a declarat neconstituțională Legea conversiei în lei a creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

„Toate acestea au dus la diminuarea riscului. În raportul actual veți vedea că riscul privind instabilitatea financiară se menține, nu se va diminua ușor, pentru că rămâne în mintea oamenilor. Când te aventurezi în asemenea modificări leislative care privesc bazele juridice stabilite în urmă cu mii de ani, încă de către romani, bineînțeles că publicul menține o anumită previziune – «Nu știm ce se va întâmpla în România, în următoarea perioadă»”, a completat Isărescu, care a adăugat că acest risc a fost trecut la categoria moderat și în descreștere.

Guvernatotul a precizat că, atunci când o instituție vorbește, de exemplu, de riscul unei tornade, dar România nu este în această situație, nu înseamnă că instituția sperie populația, ci, din contră, contribuie la diminuarea efectelor negative, pe care poate avea acel risc:

De asemenea, nu înseamnă că, dacă pomenim un risc, el trebuie să se și materializeze. Îl pomenim, îl anunțăm din vreme, pentru ca, pe de o parte, să îl administrăm, iar, pe de altă parte, să le diminuăm, în măsura în care putem, și, câteodată, să le diminuăm. 

Prezentarea riscurilor nu trebuie să ne sperie, ci îndeplinește un rol de avertisment timpuriu pe care suntem obligați să îl transmitem publicului, printr-un mix echilibrat de politici economice, alte măsuri de contracarare este posibil ca aceste riscuri să nu se materializeze sau să aibă un impact mai redus.

Faptul că riscurile sunt reduse, nu trebuie să ducă la concluzia: banca națională a greșit pentru că a transmis un risc. Ca și cum asta ar fi trebuit să se întâmple: să se prăbușască o bancă, ca să se dovedească că noi am avut dreptate. Nu acesta este scopul nostru”.

Isărescu a adăugat că trebuie să învățăm să lucrăm cu limbajul privind riscurile financiare, care este o practică europeană, cu tendința de a deveni internațională, pentru că într-o lume sofisticată, cu instituții financiare sofisticate, riscurile sunt inerente, astfel că trebuie înțelese, discutate cu publicul, „fără ca acest lucru să ducă la aprecieri exagerate sau să inhibe potențialul instituțiile care se ocupă cu ele în a transmite riscurile la nivelul publicului”.

Guvernatorul a precizat că stabilitatea financiară a devenit, treptat, cu puțin înainte și mai ales după criza economică și financiară din 2008-2009, un obiectiv implict, dar și explicit pentru băncile centrale, peste tot în lume:

Asigurarea stabilitiății financiare s-a dovedit a fi un bun public precum stabilitatea prețurilor. Spre deosebire de stabilitatea prețurilor, unde avem un monopol, stabilitatea fina este asigurată împreună cu alte autorități ale statului. Este datoria noastră, prin lege, acum, prin acest nou Comitet de macrostabilitate, să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm, ceea ce nu înseamnă că vrem să speriem populația”.

În acest an a fost adoptată și legea aprobării Comitetului de supraveghere de macroprudențială, compus din membri ai BNR, Ministerului Finanțelor și Guvernului.

Nu există nicio contradicție în a avea o situație macroeconomică bună și a avea riscuri la adresa stabilității financiare. Sunt aproape legate. De exemplu, atunci când crești mai repede, ca atunci când mergi cu mașina mai repede, cresc și riscurile”, a subliniat Isărescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii