FacebookTwitterLinkedIn

Încrederea în economie se apropie de nivelul din 2007-2008. Nu spun acest lucru ca o prognoză și nu fac vreo sugestie, dar este o revenire spectaculoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Creșterea economică, care s-a bazat, în ultimii doi ani, pe consum, și-a redus ritmul în trimestrul trei și, probabil, al patrulea, cauza fiind efectul de bază, potrivit guvernatorului BNR: „Acest indicator (n.r.- creșterea economică) se calculează anual și se reflectă în poziția anterioară. Altminteri, o creștere a achiziției de mărfuri cu aproape 20%, în termeni anuali, cum am avut în trimestrul doi spre trimestrul trei, anul precedent, este remarcabilă”.

La această evoluție remarcabilă se adaugă creșterea consumului final.

Este tipologia creșterii economiei din România începând cu vara anului 2015, când s-au luat acele măsuri de reducere a impozitării consumului (n.r. – reducerea TVA-ului de la 24% la 9%, pentru alimente)”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, în contextul creșterii cererii consumului, trebuie luat în calcul că: cererea pentru credite a rămas robustă la lei, dar a fost atenuată de derularea neuniformă a programului „Prima casă” și de proiectele legislative care au stârnit multe discuții în mediul bancar, și nu numai (Legea „dării în plată” și Legea conversiei în lei a creditelor în franci elvețieni, recent, declarată neconstituțională).

În plus, se adaugă o creștere relativă a importanței în acomodarea cererii de consum. 

„N-aș putea spune că este la un nivel de alarmă – nu se reflectă în maniera în care este finanțat contul curent (n.r. – respectiv, în principal, autonom), care s-a dus spre minus 3% de la minus 1%. Poți să spui că este un nivel de alarmă, dar trebuie să vezi și cum este finanțat. Anul trecut, rezerva internațională valutară a României a crescut cu peste 2 miliarde de euro. Avem mai degrabă un surplus, decât un deficit de finanțare a deficitului de cont curent”, a detaliat Isărescu.

De asemenea, cu variații anuale de sub 3%, leul nu a avut de suferit, potrivit guvernatorului BNR, care a subliniat că această evoluție s-a datorat și unei „execuții destul de strânse a bugetului”.

Unde avem probleme? Nu cu creșterea importanței relative a importurilor în acomodarea cererii de consum, dar, mai ales, cu o tendință clară de erodare a competitivității, prin preț, a producătorilor autohtoni”, a precizat Isărescu.

Această erodare o evidențiază faptul că prețurile de producție s-au dus mai sus decât evoluția cursul de schimb real, pentru bunurile de consum.

Producătorii interni pierd piața internă treptat. Ce arată asta? Nu prea este loc de o apreciere a cursului”, a mai spus Isărescu.

Isărescu: „Nu este loc de o apreciere a cursului”

Cresc prețurile: BNR a stabilit ținta de inflație pentru finele acestui an la 1,7%, în scădere față de prognoză