FacebookTwitterLinkedIn

Un alt caz despre importanța dezbaterii, o dezbatere serioasă, nu o descurajare prin acuzații de la început: «impozitul pe cifra de afaceri este o catastrofă», o dezbatere serioasă, să spună cum se poate împăca impozitul pe cifra de afaceri cu TVA-ul. Că și TVA-ul este tot un impozit pe cifra de afaceri, numai că pe valoare adăugată.

Păi, de fapt, dăm verdicte și nu dezbatem? Ieri am fost năvălit la o conferință de presă pe probleme monetare despre probleme fiscale. Zic: «Dar de ce nu discutați cu specialiștii din Finanțe?». Aceasta este puterea dialogului și a acestor dezbateri pe care am venit aici să le aud.

Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanțuri multe de producție. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva și vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse și… Ce facem, îi impozitezi pe toți? Aceasta a fost marea revoluție a TVA-ului și diferențierea între impozitul pe vânzări, cum se numește în Statele Unite, și TVA-ul din România”, a explicat Isărescu, la o conferință de specialitate.

Guvernatorul BNR a afirmat luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanți ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern. De asemenea, acesta a afirmat că toată amplitudinea care s-a dat acestei „speculații” i se pare „una politică”. Guvernatorul BNR a adăugat că nu i se pare un lucru rău dacă experți din cadrul băncii sunt consultați de un guvern sau altul.

Isărescu despre impozitul pe venitul companiilor și despre colaborarea BNR la această idee: „De ce nu întrebați la Guvern? Este în multe țări ale lumii. Nu spun că este bine sau rău. Nu cred că a plecat de la noi”

Isărescu despre colaborarea dintre BNR și Guvern: „Întărește independența băncii centrale. Am colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara”