Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Isărescu despre impozitul pe venitul companiilor și despre colaborarea BNR la această idee: „De ce nu întrebați la Guvern? Este în multe țări ale lumii. Nu spun că este bine sau rău. Nu cred că a plecat de la noi”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a negat, într-o conferință de presă, că ideea noului impozit pe venitul companiilor a fost propusă de un membru al instituției, dar nici nu a exclus cu totul această variantă, susținând că este nevoie de o dezbatere reală privind acest subiect și că nu trebuie exclusă nicio idee înainte să fie analizată.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2731x

Noul „Program de guvernare 2017 – 2020”, prezentant joi, 28 iunie, odată cu audierea noilor miniștri, prevede că toate firmele vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri, în locul impozitului pe profit, care este de 16%, din 2005. Programul nu menționează cum se va face noua impozitare – același nivel pentru toate companiile sau diferențiat.

Noul program de guvernare al PSD: Companiile vor plăti impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018 și se renunță la impozitul pe profit

Întrebat dacă ideea despre impozitul pe venitul companiilor a fost înaintată de unul dintre membrii BNR, așa cum s-a vehicultat în ultimele zile, Isărescu a spus:

„De ce nu întrebați la Guvern? Impozitul pe cifra de afaceri în Statele Unite se numește sales tax, impozit pe vânzări, este în orice carte de economie. Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este în multe țări ale lumii. Nu spun că este bine sau rău. Ce valoare are dacă ar fi plecat de la cineva de la Banca Națională? Important este cine o receptează și cine vrea să o pună în practică. Nu cred că a plecat de la noi. Ce facem? Punem cenzură pe mintea oamenilor sau îi întrebăm de ce gândești așa și nu altfel? Nici nu știu dacă este de stânga sau de dreapta o asemenea idee. Toată amplitudinea care i s-a dat acestei speculații mi se pare că este politică. În mod normal, nici nu cred că ar trebui să răspundem noi, dacă experții noștri sunt consultați de un guvern sau de altul. Pe stânga, pe dreapta, pe centru este ceva rău în asta?”

El a reamintit că la BNR lucrează sute de specialiști, care încearcă să fie neutri în manifestarea lor publică, dar pot să aibă o înclinație de stânga, de dreapta, de centru, ceea ce este absolut firesc și așa se întâmplă în toate băncile centrale:

Într-adevăr, n-au voie să fie manifești din punct de vedere al poziției publice, dar credința lor este credința lor din punct de vedere ideologic. Sunt în principal specialiști tehnicieni.

De asemenea, Guvernatorul a susținut că ideile din „Programul de guvernare” despre care s-a spus că au pornit de la banca centrală se găsesc în orice manual de politici economice, nu trebuie să plece de la un personaj care lucrează la Banca Națională:

Important este cine le receptează, cum le receptează și cum le pune în practică. Acestea sunt lucrurile cele mai importante, nu faptul că cineva emite o idee. Nu putem să cenzurăm ideile.

Isărescu despre colaborarea dintre BNR și Guvern: „Întărește independența băncii centrale. Am colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii