Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Isărescu despre faptul că românii din străinătate trimit bani pentru afaceri: „Acesta este un lucru foarte bun, acelea chiar sunt investiții productive”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, susține că este un lucru foarte bun că românii din străinătate au început să trimită bani în țară pentru mici activități de afaceri, nu doar pentru investiții personale, deoarece primele sunt investiții productive.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2710x

Conform datelor Fundației Lufkin, după ce inițial au trimis sumele în România pentru a face investiții personale (case etc.), în ultimii ani, românii din străinătate au trimis bani pentru investiții în afaceri.

Pornind de la aceste date statistice, unitatea de transfer bani pe care a constituit-o în urmă cu mai mulţi ani domnul Dan Lufkin, şi pe care o conduc câţiva antreprenori români, a făcut o constatare simplă. Dar ştiţi că la baza marilor descoperiri stau constatările simple. A văzut că fluxul acesta de bani, informaţiile cuprinse în fluxul de bani conţin cel puţin sâmburii altor informaţii, altor informaţii esenţiale. Un exemplu, nu intru în detalii: cam care este repartiţia geografică. Îţi dai seama din repartiţia geografică a trimiterilor de bani din străinătate către România care este şi mişcarea în sens invers. Cam de unde au plecat cei mai mulţi români în străinătate. Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre, şi ca care este componenţa remiterilor. Adică au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul s-a constat, uitându-ne cu atenţie la aceste remiteri, că oamenii au vrut să facă mici investiţii. Mici investiţii însemnând case, din patriotism local, din patriotism, în general, din nevoie, din aspiraţie. Aspiraţia de a veni cândva în ţară. Apoi, uitându-te şi mai adânc la aceste cifre, constaţi că unii au remis bani pentru a începe în România mici activităţi de afaceri. Acesta e un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive. (…) Foarte importantă constatarea, dar dificilă separarea în clar, dar nu imposibilă. Ar trebui mers mai în adâncime cu statistica”, a spus Isărescu, în cadrul conferinței „Migrația și antreprenoriatul – o valoare semnificativă”, organizată de Fundația Lufkin pentru Antreprenoriat și MigrațiE (FLAME).

Cu toate acestea, „ar fi necesară pentru a vedea oportunități investiționale”, a punctat Guvernatorul BNR.

În plus, faptul că mulți migranți au plecat de la sate, oferă o nouă posibilă sursă de investiții în agricultură.

„Probabil că vor să deschidă, la întoarcerea în țară, ei, rudele lor sau copiii lor, afaceri în agricultură. Ar avea un efect pozitiv extraordinar, cel puțin din două motive. Potențialul agricol al României este clar subvalorificat. Doi, alături de investițiile mari, la fel de bune sau chiar mai bune ar fi și investițiile mici, pentru că ele ar stabiliza forța de muncă și-ar duce la unități antreprenoriale de natură să valorifice resursele locale”, a detaliat Isărescu.

În ultimii ani, sumele trimise de românii din străinătate s-au redus, de la 5-6 miliarde de euro, acum zece ani, la 3-4 miliarde de euro, dar potențialul este de 38 de miliarde de euro, potrivit datelor Fundației Lufkin.

Remitenţele băneşti ale românilor din străinătate au fost de 3,792 miliarde de euro în 2017, faţă de 3,153 miliarde de euro în 2016, iar în primele trei luni din acest an, s-au cifrat la 720 de milioane de euro.

În balanța de plăți a României, veți vedea că o bună parte din balansarea deficitului comercial al României vine de la remiterile românilor din străinătate”, a punctat Isărescu.

BNR se ocupă de statistica balanței de plăți, care „este o statistică dificilă”, potrivit Guvernatorului, deoarece aceasta nu se face pe bază de date bancare, ci pe bază de sondaje, la nivelul întreprinderilor, de către reprezentanții instituției.

Acum câțiva ani se spunea că cei mai importanți investitori în România sunt românii care lucrează în străinătate”, a reamintit Isărescu.

Dan Lufkin este o legendă pe Wall Street, iar în România a investit în compania Transfer Rapid.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii