FacebookTwitterLinkedIn

Astăzi, ca urmare a schimbului de scrisori dintre președintele Camerei Deputaților și guvernatorul Băncii Naționale a României, precum și în continuarea întâlnirilor Guvernului cu Banca Națională a României, a avut loc întrevederea dintre Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Viorica Dăncilă, prim-ministru, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată prin Mugur Isărescu, guvernator, și Florin Georgescu, prim-viceguvernator, potrivit unui comunicat de presă publicat de Camera Deputaților.

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR. Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv. În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se detaliază în comunicatul de presă menționat.

După întâlnire, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că a convenit cu guvernatorul Mugur Isărescu să facă publice scrisorile pe care şi le-au adresat, relatează Mediafax.

„Am avut o întâlnire foarte bună. A fost un schimb de scrisori între mine şi domnul guvernator Mugur Isărescu, am şi convenit astăzi împreună să facem publice aceste scrisori şi i-am rugat pe colegii mei de la Cabinet să le publice şi scrisoarea mea şi răspunsul de la BNR. De asemenea, era stabilită o frecvenţă de întâlniri între Guvern şi BNR şi am convenit în aceste zile toţi trei să aibă loc o întâlnire comună, aici, la Parlament”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

BNR a explicat pe înțelesul tuturor de ce a ajuns inflația la aproape 5% în martie 2018

De asemenea, referindu-se şi la intenţia de mediere anunţată de preşeditele Iohannis, președintele Camerei Deputaților a mai spus că nu este necesară o mediere, transmite News.ro.

„I-am spus domnului guvernator că, contrar celor ce sunt spune în spaţiul public de unii cu funcţii foarte înalte şi funcţii foarte înalte, nu există nicio intenţie să preia controlul Băncii Naţionale, ba dimpotrivă. Domnul guvernator are, aşa cum a avut dintotdeauna din partea mea şi mi-am exprimat-o şi public sprijin total. Au fost perioade , dacă mai ţineţi minte, cînd era supus unui atac serios şi eu am ieşit, fără niciun fel de ezitare să îl sprijin, pentru că Banca Naţională este o instituţie sănătoasă, o instituţie importantă, un pilon fundamental al stabilităţii. (…) Iar conducerea Băncii Naţionale este o conducere cu experienţă şi foarte multă expertiză”, a spus Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii cu Mugur Isărescu şi premierul Vioirca Dăncilă, mai scrie Mediafax.

El a precizat că îşi menţine declaraţiile conform cărora funcţionari din BNR îşi coordonează declaraţiile cu cele ale opoziţiei, menţionând că niciodată nu a spus că ar fi vorba despre guvernatorul Mugur Isărescu, conform News.ro.

Sursa foto: Camera Deputaților, singura fotografie furnizată