Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Isărescu: Banca Națională este preocupată de istorie, pentru că este parte fundamentală a culturii generale

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a spus că instituția este preocupată de istorie, pentru că istoria este parte fundamentală a culturii generale, iar cultura generală este un fundament solid al culturii financiare.
Mugur-Isarescu-BNRDSC_2721x

De ce noi aici la Banca Națională suntem preocupați de istorie? Este o întrebare bună. Pentru că istoria este parte fundamentală a culturii generale, iar cultura generală este un fundament solid al culturii financiare care se înscrie în atribuțiile Băncii Naționale”, a spus Isărescu, cu ocazia dezbaterii privind lucrarea „Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)”, autor profesor inginer Nicolae Ștefan Noica.

Guvernatorul a exemplificat legătura printr-o povestire din carte, povestire referitoare la organizarea de licitații:

„Noica spune despre licitațiile care se țineau atunci, ca și acum, că toate erau cu cântec. Au fost câștigate precum licitațiile privind acoperișul. Acoperișul a fost câștigat de o firmă străină. Am înțeles că au apărut contestații, contestatarii erau mai ales din țară. Și s-a contestat puternic, nu numai tabla de pe acoperiș, ci întreaga lucrare. Dânsul spune cam așa: «furioși că au pierdut licitațiile și nu ținea cu străinii», că nu ține cu străinii spune un adevăr, «au tunat și fulgerat că restaurarea va fi eliminat semnificațiile artei bizantine, înlocuite cu accente reci, occidentale». Dar cu toate criticile protestatarilor, îndreptățite sau neîndreptățite, măreția arhitecturală și bogăția monumentală este prezentă. E ceea ce vedem în prezent la Curtea de Argeș.”

La BNR, istoria este cultivată prin mai multe canale, dar cele mai puternice semnificații le au lansarea de emisiuni numismatice dedicate unor evenimente din istoria națională și dezbaterea de cărți sau lucrări de referință.

Banca Centrală a lansat miercuri, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mânăstirii Curtea de Argeș.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii