Cautare
, Contributor

Industrie |
|

IRSOP și SNSPA: Industria, în scădere

În mai, activitatea din industrie a încetinit și a scăzut sub nivelul din luna aprilie, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA.

Chiar dacă activitatea din industrie se află încă în zona de expansiune, ritmul acesteia a scăzut în luna mai față de aprilie și martie 2015, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA. Astfel, Indexul pentru volumul total al producției a fost 59 în mai – sub 50 începe contracția – față de 63 în aprilie și 62 în martie.

Principala cauză pentru această evoluție este, în opinia realizatorilor Barometrului Industrial, scăderea cererii, Indexul pentru volumul comenzilor noi scăzând și el în mai la 55 față de 62 în aprilie. Un alt motiv este scăderea comenzilor pentru export,cu un index de 57 în mai față de 66 în aprilie.

”Reducerea volumului comenzilor pentru export are, aproape imediat, efecte defavorabile. Dacă exportă mai puțin, firmele vor avea încasări mai mici. În paralele, cresc dificultățile și costurile pentru obținerea comenzilor noi care să le înlocuiască pe cele vechi. Totodată, scăderea activității firmelor exportatoare duc la scăderea ritmului de creștere a întregii industrii. Totuși, deocamdată, semnalele de încetinire nu par să afecteze numărul angajaților sau cheltuielile de capital, ceea ce arată că firmele cred că dificultățile nu se vor agrava sau că vor putea fi controlate”, susțin autorii studiului.

Și pentru că a venit vorba despre ce cred firmele, trebuie spus că managerii companiilor din industrie au un ”sentiment relativ optimist, dar plafonat”. ”Prognozele lor pentru următoarele șase luni sunt acum mai prudente. Se tem că cererea slabă ar putea să dureze”, mai spun autorii Barometrului Industrial.

Opiniile managerilor din industrie

Cum apreciați nivelul indicatorilor? Peste șase luni față de mai 2015
Creștere Neschimbat Scădere Indexul de difuziune
Producția

41

45 13 64
Comenzi noi

37

51 9 63
Stocuri 20 63 14 51
Costurile de producție 21 69 10 55
Comenzi neexecutate 10 71 20 45
Timpul de livrare de la furnizori 2 93 4 48
Numărul angajaților 23 69 8 58
Comenzi noi pentru export 37 55 7 65
Importuri de materii prime, materiale 28 64 8 60
Prețurile încasate pentru produsele livrate 20 72 7 56
Cheltuielile de capital 30 63 6 62

Sursa: Barometrul Industrial

Note:

1. Indexul de difuziune reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situația e neschimbată plus cei care raportează o creștere. Valori peste 50 reprezintă un proces de expansiune, în timp ce un index sub50 semnalează o contracție.

2. Toate cifrele reprezintă procente

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii