
Unii dintre noi merg la mare pentru plajă și băi în mare, iar când vine vorba de zona 2 Mai-Vama Veche, preocupările turiștilor vizează uneori aspecte ce țin mai degrabă de Dionis (zeul vinului în mitologia greacă) decât de Apollo (jocurile olimpice, deci activitățile sportive, îi erau dedicate în antichitate acestui zeu).
Pentru participanții la cea de-a șaptea ediție a triatlonului Fără Asfalt, cel mai vechi tritalon off-road din România, Apollo a fost mai important decât Dionis. Triatlonul a avut loc în primul weekend de vară în rezervațiile naturale 2 Mai-Vama Veche și Hagieni-Albești. La triatlon s-au întrecut aproximativ 800 de concurenți, atât sportivi profesioniști, cât și pasionați de înot, bicicletă și alergare.
Simona Halep – Locul 50 în Top 50 cele mai influente, ediția 2016
„În fiecare an, din cei șapte de la prima ediție a Triatlonului Fără Asfalt la mare, participanții au venit cu tot mai multă deschidere și interes. Avem și anul acesta la linia de start numărul maxim de concurenți, 800 de persoane, și observăm că mulți sunt pentru prima oară într-o competiție de triatlon – un semnal foarte bun pentru evoluția fenomenului în România”, spune Tudor Vlad, inițiatorul proiectului „Fără Asfalt”. ”Încă de la început, cu Fără Asfalt, ne-am dorit să încurajăm cât mai mulți oameni să practice măcar un sport dintre cele care formează probele unui triatlon – înot, bicicletă și alergare. Prin completarea programului cu practicarea în mod susținut a unui sport, oamenii renunță la obiceiuri nocive, precum sedentarismul, și le înlocuiesc cu un stil de viață sănătos și activ, ale cărui efecte sunt benefice asupra fizicului și psihicului.”
Mihai (Miță) Baractaru (foto), campionul României la Ironman, a câștigat ediția desfășurată sâmbătă, 4 iunie 2016, a Triatlonului Fără Asfalt Intersport. Baractaru a ajuns la linia de finish după 1 oră, 56 de minute și 28 de secunde. Mihai Baractaru este deținătorul recordului național la proba de Ironman, unde a obținut timpul de 9 ore și 30 de minute, în Ungaria, la Naagytad.
Triatlonul Fără Asfalt Intersport la mare face parte din circuitul celor cinci evenimente de Cross Triathlon (CTS) din calendarul FRTRI, circuit susținut de Fundația eMAG prin intermediul programului „140 de bătăi pe minut”.
Concurenții la triatlon au înotat 1.000 m în Rezervația Marină 2 Mai – Vama Veche, au parcurs 32 de km cu bicicleta în rezervația naturală Hagieni – Albești și au alergat 6 km pe plaja și faleza 2 Mai – Vama Veche.
Topul celor mai valoroase echipe de fotbal din lume
Evenimentul li se adresează atât celor pasionați de triatlon cât și celor care practică doar una dintre probele triatlonului, prin secțiunea de ștafetă a concursului. Traseul deosebit și atmosfera prietenoasă îi aduc la eveniment și pe amatorii de ture în natură care nu sunt neapărat interesați de competiție. După concurs, participanții și susținătorii au sărbătorit la Pasta Party, pe plaja de la Micul Golf și au participat la festivitatea de premiere.
Fără Asfalt Intersport la mare 2016 a oferit un număr de 102 de premii, atât pentru sportivii elite (categoria Super Liga cf. regulamentului FRTRI), cât și pentru fiecare categorie de vârstă și câștigătorii ștafetelor.
Aquathlon pentru copii
În afara competiției de triatlon, pe 5 iunie, a avut loc a doua ediție a Aquathlon Fără Asfalt, cursă de înot și alergare dedicată copiilor între 7 și 14 ani. În funcție de grupele de vârstă, copiii au înotat între 50 m și 150 m și au alergat între 400 m și 800 m.
Competiția s-a ținut pe plaja mare din 2 Mai, cu ajutorul Working Up și al programului ”140 de bătăi pe minut”, al Fundației eMAG, iar înscrierea a fost gratuită.
Cele mai urmărite televiziuni de sport în aprilie 2016
„Învățându-i pe copii să-și completeze programul cu antrenamente sportive, ne asigurăm că le canalizăm corect energia debordantă și dorința de a trece la nivelul următor. Această dorință de auto-depășire, cultivată inclusiv cu ajutorul sportului, îi va ajuta să-și păstreze spontaneitatea și naturalețea și să descopere totodată variantele corecte de ambiție și fair-play. Participarea la Aquatholn Fără Asfalt a fost o formă de distracție foarte sănătoasă pentru toți copiii”, declară Tudor Vlad.