FacebookTwitterLinkedIn

Irlanda, Cipru, Grecia și România au înregistrat cele mai reduse rate anuale ale inflației din UE, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (4,2%) și Letonia (3,2%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,4%), Cipru (0,5%), Grecia și România (ambele cu 0,6%).

Comparativ cu iulie 2017, inflația anuală a urcat în 20 de state, a scăzut în trei țări (inclusiv România) și a rămas stabilă în cinci state.

În cazul zonei euro, în luna mai, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,16 puncte procentuale), pachetele de vacanță (0,10 puncte procentuale), transportul aerian (0,06 puncte procentuale) și combustibilii pentru încălzire (0,06 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,12 puncte procentuale) și legume (minus 0,05 puncte procentuale).