Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Irina Stăncescu, cofondator Pain Plaisir: Toata afacerea noastră este rezultatul direct al muncii întregii echipe. Doar împreună vom trece cu bine peste aceasta perioadă

Echipa este foarte importantă pentru succesul oricărui business, este de părere Irina Stăncescu, cofondator Pain Plaisir.
Irina Stancescu

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Deciziile pe care le-am luat au fost pe trei direcții – protecția angajaților, a clienților și a furnizorilor.

– am căutat soluții să facem procesul de servire mai rapid, protejând astfel și clienții, si personalul:

 • am restrâns orarul magazinelor;
 • am limitat accesul în magazine la 1 persoană, în dreptul ușii. Un client este servit de minimum 3 lucrători comerciali în același timp, cu un timp mediu de așteptare de 2 minute, pe care sperăm să îl scădem pentru că lucrăm la un sistem rapid de comandă online cu ridicare din magazin;
 • am restrâns meniul, de la aproximativ 90 de produse proprii, la 24 – produse de bază într-o gospodarie – pâine și câteva produse de patiserie.

– am comandat am comandat un stoc de făina suficient pentru 2 luni de producție;

– plătim majoritatea furnizorilor la livrare, prin bancă, astfel încat și ei să dispună de disponibilități pentru angajații lor;

– am suspendat angajările noi pentru o perioada nedeterminată.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

În primul rând, le-am adresat foarte rapid temerile legate de continuitatea locului de muncă, asigurându-i că nu facem disponibilizări și nu micșorăm sau amânăm salariile. Toata afacerea noastră este rezultatul direct al muncii întregii echipe. Doar împreună vom trece cu bine peste aceasta perioadă și este foarte important pentru mine și asociatul meu ca ei să știe că ne preocupăm de bunastarea lor și a famillilor lor.

De aceea, cu toții au dovedit flexibilitateșsi am putut să ne reorganizăm rapid, astfel:

 1. Lucrăm în 2 echipe distincte care nu se intersectează niciodată;
 2. Avem angajamentul lor că evită spațiile aglomerate, nu intră în contact cu persoane venite din alte țări și se protejează cât pot de mult, minimizând astfel riscul contaminarii;
 3. Nimeni nu folosește mijloace de transport în comun – prin diverse modalități, asigurăm transportul la punctele noastre de lucru;
 4. Am facut un nou plan de igienă și securitate, monitorizând temperatura angajaților și urmând cu strictețe un plan de igienizare la 30 minute, în magazine și producție;
 5. Am fost prevazători și am achiziționat din timp măști, mănuși, hârtie prosop și facem eforturi mari pentru a găsi dezinfectanți, atât pentru uzul în producție, în magazine, pentru clienți, dar și pentru angajați acasă.

Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Afacerile care își continuă activitatea sau chiar înregistreaza creșteri, devin pilon de susținere al bugetului statului și nu ar trebui să beneficieze de măsuri guvernamentale de protecție.

 • respectarea obligațiilor statului de rambursare a TVA și a concediilor medicale, soluționate în mod rapid;
 • amanârea depunerii declarațiilor și plăților impozitelor și taxelor până la stabilizarea situației – pentru sectoarele care sunt cel mai afectate; eșalonarea plăților către stat pe o perioadă de maxim 1 an;
 • acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a putea accesa finanțări pentru activitatea curentă și menținerea finanțărilor curente.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

În scenariul optimist, ne continuăm activitatea, funcționand cu reguli stricte de igienă și având costuri crescute, dar reușim să rezistîm pana cand situația devine mai bună.

În scenariul mediu pesimist, vom fi nevoiți să funcționăm cu o singură echipă, restrangând și mai mult orarul magazinelor;

În scenariul pesimist suntem nevoiți să închidem complet, caz în care putem să rezistăm cu plata salariilor timp de 6-8 săptămâni.

Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Cel mai important lucru pe care îl putem face este să continuăm să lucrăm așa cum o facem acum, protejându-ne angajații și deservind comunitatea Pain Plaisir cu produsele de bază.

Să ne plătim taxele integral și la timp, dacă nu suntem nevoiți să închidem.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii