FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Pandemia pentru XTB a însemnat mai mult de lucru ca niciodată întrucât a alimentat interesul românilor pentru investițiile pe piețele de capital. Așadar, nici în acestă vară nu putem vorbi de „vacanță” în adevăratul sens al cuvântului, echipa noastră fiind mereu la dispoziția clienților. Chiar dacă ritmul este un pic mai relaxat față de perioada ianuarie – mai, aplicațiile digitale permit accesarea datelor despre investiții de oriunde s-ar afla clientul.

Criza generată de pandemie s-a translatat în mișcări istorice și volatilitate fără precedent în piețe, iar tendința a continuat și anul acesta. Oameni care în mod normal nu ar lua în considerare investițiile pe burse, însă cărora oportunitățile generate le-au captat atenția și i-au convins să devină investitori. Așadar, companiile de servicii financiare au trebuit să facă față și anul acesta unui volum semnificativ crescut al rulajelor și unei avalanșe de investitori noi.

Echipa noastră este nevoită să aibă „o vacanță activă”, fără detașare completă, mereu conectați digital și … mental la activitatea financiară. Noi am fost mereu o echipă unită. Puternică. Veche (media de vârstă la nivel local este de 8 ani). De aceea, ne simțim ca o familie. În adevăratul sens al cuvântului. Iar acest lucru ne ajută să ne suplinim lipsa unul altuia, astfel încât, prin rotație, toți „membrii familiei” să poată beneficia totuși de o binemeritată relaxare, fie și pentru o perioadă scurtă.

Certitudini și predictibilitate

În businessul nostru de brokeraj, în perioada post-pandemică, mai degrabă putem spune că singura certitudine viabilă este impredictibilitatea. Totodată, întrucât interesul pentru investiții a crescut atât de mult de la un an la altul, simțim că certitudinea pe care o avem în vedere în această perioadă este că trebuie să ne focusăm mai mult ca oricând pentru a acorda nivelul de asistență necesar clienților în navigarea pe piețele de capital.

Pentru a înțelege mai bine avântul pe care investițiile pe bursă l-au avut în această perioadă, reamintim că anul trecut obiectivele noastre au fost atinse în proporție de 330% față de expectațiile pentru  rulaje și 300% pentru conturi noi, cu mențiunea că aceasta este o medie a lunilor active și lunilor inactive de vară, și că, în lunile active, am înregistrat realizări și de 600% ale obiectivelor pe diverși indicatori de performanță. Impactul pandemiei a generat o evoluție absolut spectaculoasă, ritmul menținându-se și în 2021.

Îngrijorări

Nu putem spune că ne îngrijorează ceva anume. Ca orice business care se respectă, însă, suntem mereu atenți la orice factor care ne-ar putea afecta sub o formă sau alta. Față de alte sectoare economice, chestiuni precum rata de schimb Euro/Ron, fluctuația ratei inflației, probleme logistice, întârzieri în accesarea unor fonduri europene/ de stat, birocrația, creșterea unor prețuri – nu ne afectează decât marginal. În genere, aspecte care țin de reglementarea sectorului în care activăm, dificultățile în recrutare sau scăderea radicală și bruscă a puterii de cumpărare a categoriei de clienți pe care îi activăm sunt aspecte care ne pot afecta.

Planuri de business

Așa cum spuneam, trendul ascendent al ritmului inițiat în 2020 sub impactul pandemiei se continuă și în 2021, ceea ce a condus la necesitatea măririi echipei. Așasar, în prima parte a anului, XTB a mărit considerabil baza de parteneri și aproape a dublat echipa de suport la nivel local. Ne concentrăm în continuare activ pe creșterea accesibilității românilor la piețele financiare, mărirea bazei de investitori din România și creșterea nivelului de educație financiară.

La nivel de grup se lucrează constant pentru îmbogățirea și diversificarea ofertei de instrumente financiare (avem în momentul de față peste 3.000 de acțiuni și ETF-uri cu comision 0 și peste 2.000 de CFD-uri pe indici, mărfuri, acțiuni, valute, criptomonede, etc.) și la dezvoltarea de soluții tehnologice inovative care să facă experiența de tranzacționare cât mai facilă și eficientă pentru client. 

Vacanță în țară sau străinătate

Da, îmi voi planifica să fug câteva weekenduri prelungite, și pentru mine va fi suficient.  Ritmul alert din ultima perioadă a fost presărat cu multe provocări, dar cu și mai multe oportunități, satisfacții și reușite. Este un ritm care mie îmi priește, care pe mine mă încarcă și din care nu simt nevoia să ies. În țară sau în străinătate? Cel mai probabil în țară, dar nu exclud și varianta unei escapade undeva în străinătate.

 

Despre cum își vor petrece vara liderii din diferite industrii regăsiți în următoarea ediție a Forbes România, care va apărea pe piață la finalul lunii iulie.