FacebookTwitterLinkedIn

Irina Cristescu, General Manager XTB România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Spectaculoasă! Efectiv anul acesta piețele au oferit spectacol, iar acest spectacol s-a tradus într-o evoluție la superlativ a tuturor indicatorilor de performanță ai companiei atât la nivel global, cât și la nivel local.

2020 a fost un an istoric din multe puncte de vedere. Se stie că volatilitatea mișcă piețele. Iar când piețele se mișcă, investitorii beneficiază de oportunități de investiții. Și, întrucât criza generată de pandemie s-a translatat în mișcări istorice și volatilitate fără precedent în piețe, companiile de servicii financiare au trebuit să facă față anul acesta unui volum semnificativ crescut al rulajelor și unei avalanșe de investitori noi, oameni care în mod normal nu ar lua în considerare investițiile pe burse, însă cărora oportunitățile generate le-au captat atenția și i-au convins să devină investitori.

Obiectivele au fost atinse în proporție de 330% față de expectațiile pentru rulaje si 300% pentru conturi noi, cu mențiunea că aceasta este o medie a lunilor active și lunilor inactive de vară, și că, în lunile active, am înregistrat realizări și de 600% ale obiectivelor pe diverși indicatori de performanță.

Cele mai importante lecții

Îmi voi aminti mereu cum mi s-a schimbat viața de pe o zi pe alta (azi eram la birou, a doua zi închiși în casă în stare de urgență cu armata pe străzi privind cu teamă incertitudinea zilei de mâine). O criză atât de puternică, de atipică, ce s-a manifestat la atâtea niveluri (pentru că nu a fost doar una financiară, ci și una sanitară, umanitară), cred că ne-a facut pe noi toți să ne reconsiderăm din temelii prioritățile și să ne reîntoarcem către lucrurile esențiale și care contează cu adevărat.

Pe mine personal pandemia m-a făcut să cobor din caruselul care se învârtea cu viteza amețitoare a rutinei zilnice și să redescopăr cea mai important “resursă” pe care o am în viața mea, personală sau profesională: oamenii.

În plan personal, această criză mi-a oferit un lucru valoros care nu se poate cumpăra cu bani: timp, timp pentru mine și pentru familia mea. Și pentru acest lucru sunt profund recunoscătoare.

Profesional, această criză m-a învățat următoarea lecție: niciodată nu subestima puterea unei echipe motivate și puterea motivatoare a rezultatelor. Noi am fost mereu o echipă unită. Puternică. Veche (media de vârstă la nivel local este de 7 ani). Ne-am format prin selecție naturală și ne-am consolidat în timp, ajungând să funcționăm ca un organism. Știam toate aceste lucruri și știam că performăm la maxim în această structură. Dar niciodată nu mi-aș fi închipuit că, o situație care ne-a scos pe toți din zona de confort, ar putea să trezească în noi ca echipă noi resurse la un cu totul și cu totul alt nivel. Bineînțeles că munca de acasă ne-a “cumpărat” tuturor timp prețios șI energie valoroasă de investit în plus pe plan profesional, însă nu exagerez deloc dacă spun că toțI membrii echipei au muncit anul acesta cel puțin dublu decât în condiții normale. “Copleșitor” a fost de multe ori cuvântul de ordine al zilei atunci când asistam înmărmuriți la valuri de solicitări și de clienți noi și la creșteri la care în alți ani nu am fi visat că ar fi posibil.

Și o altă lecție care pe mine m-a învățat „to never say never”: work from home era pentru mine un concept pe care nu l-aș fi aplicat niciodată. Am avut mereu convingerea că, pe specificul nostru de activitate, munca de acasă ar fi alterat în mod dezastruos indicatorii noștri de performanță și eficiența echipei. Nu mi-aș fi imaginat niciodată însă că munca de acasă ar putea aduce atâtea beneficii și ar putea contribui la creșteri atât de accentuate ale parametrilor de performanță și în eficiența echipei. Cu siguranță că voi păstra acest concept cel puțin câteva zile pe săptămână și după domolirea pandemiei.

Tot din categoria “orientare către oameni”, această pandemie ne-a mai învățat o lecție pe noi toți, la XTB: niciodată nu subestima puterea clienților satisfăcuți. Anul acesta ne-a permis să fim mult mai aproape de clienții noștri. Să îi ascultăm mult mai activ. Să venim în întâmpinarea nevoilor lor, solicitărilor lor. Și nu numai la nivel de comunicare, dar și la nivel de fapte concrete, inclusiv optimizarea costurilor și lărgirea gamei de produse. Feedback-urile pozitive venite de la clienți anul acesta au fost cel puțin la fel de copleșitoare pentru noi ca și rezultatele.

Ca o concluzie generală: cred că e bine uneori să ne oprim un pic din a controla cifrele și rezultatele, să facem o pauză să ne dăm un pas înapoi și să investim pur și simplu în oameni: în echipă, în clienți… s-ar putea să rămânem surprinși de rezultate!

Prestația autorităților

Cred că într-o astfel de situație, o criză de sănătate de asemenea proporții, constructiv este să ne raportăm la ceea ce se întâmplă într-o manieră mai degrabă suportivă decât evaluativă sau critică. Mai este drum lung, greul încă nu a trecut și este benefic pentru toate părțile să ne concentrăm mai degrabă resursele și energia în scop constructiv, să încercăm să venim cu ajutor, cu resurse, cu susținere, să acționăm cu toții în mod solidar împreună cu cei care sunt în prima linie pentru siguranța și pentru sănătatea noastră a tuturor.

Strategia de business pentru 2021

La nivel local, în anul 2021 ne vom concentra pe următoarele obiective principale:

  1. Cresterea accesibilitatii românilor la piețele financiare
  2. Mărirea bazei de investitori activi din România
  3. Creșterea nivelului de educație financiară

De mai bine de 12 ani de când activează în România, XTB a investit enorm și a produs o schimbare reală, vizibilă și semnificativă în vederea creșterii nivelului de educație financiară și popularizării investițiilor la bursă în România. Am accesat segmente de populație noi cărora le-am oferit programe educaționale gratuite însă înalt calitative, precum și analize zilnice în timp real și de calitate retaliate de analiști prestigioși. Pe lângă acestea, XTB a venit și cu o tehnologie performantă (platforma xStation cu tool-uri avansate de analiza pentru facilitarea procesului decisional) și cu o ofertă ultradiversificată, pentru toți (peste 4.800 de instrumente financiare, atât derivate cât și spot, care acoperă o plajă largă de active de pe cele mai mari piețe internaționale: acțiuni, indici, etf-uri, mărfuri, criptomonede, perechi valutare).

Pentru anul 2021, XTB a adus două elemente ultravaloroase menite să dea un impuls semnificativ obiectivelor de mai sus menționate:

  1. Comisioane 0 pe Acțiuni și ETF-uri cu deținere pentru rulaje de până în 100.000 EUR
  2. Marele Jose Mourinho s-a alăturat luptei noastre de popularizare a piețelor de capital devenind ambasadorul de imagine al XTB pentru următorii doi ani

Jose Mourinho ne poate ajuta să transmitem mesajul nostru și să ajungem cu programele noastre educaționale la un număr cât mai mare de români, iar eliminarea comisioanelor pe această categorie de instrumente facilitează accesul oricărui român cu sume oricât de mici la piețele internaționale. Practic, oricine poate cumpăra cu ajutorul telefonului mobil, din fotoliul de acasă, cu doar câteva click-uri, acțiuni la cele mai mari companii ale lumii (Tesla, Amazon, Facebok, Google, Pfizer, Moderna etc) sau poate CFD-uri pe Aur sau Petrol.

Provocări în 2021

Consider că pandemia și efectele acesteia la nivel sanitar și macroeconomic vor rămâne în prin plan pe lista provocărilor la nivel mondial în anul 2021. De asemenea, pe lângă problemele de sănătate medicală și economică cu care ne confruntăm deja, consider că vor lua amploare din ce în ce mai mare problemele de sănătate psihologică ale populației mult încercate de această criză. Izolarea, incertitudinea, teama, boala, moartea… apoi problemele financiare, lipsa unui job, lipsa siguranței zilei de mâine… sunt presiuni cărora mecanismele adaptative ale psihicului uman le va putea face față din ce în ce mai greu pe termen lung, și cred că un potential sindrom post-traumatic al întregii societăți va deveni o provocare considerabilă pentru anii ce vor urma, inclusiv după ce efectele pandemiei vor înceta să mai producă efecte atât de puternice.