Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Iranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile Iranului.  S-a constatat că Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată.
 aboneaza-te
18. Ali Hosseini Khamenei

Potrivit unor rapoarte consultate de AFP, unul dintre cele două situri nucleare la care inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au solicitat acces dispune de un stoc de uraniu ce depăşeşte de zece ori limitele autorizate.

Agenţia va efectua o vizită într-un al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran“, se menţionează în textele citate, scrie Agerpres.

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, se menţionează în rapoarte, în condiţiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogăţit, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

În cea mai recentă declarație, organul de supraveghere global a declarat că Iranul „a oferit inspectorilor agenției acces la locație pentru a preleva probe de mediu.

Probele vor fi analizate de laboratoare care fac parte din rețeaua agenției“, a adăugat aceasta.

Săptămâna trecută, Iranul a declarat că a fost de acord „cu bună-credință” să permită inspectorilor de arme să acceseze siturile pentru a rezolva problemele restante legate de garanțiile nucleare.

AIEA a criticat Iranul pentru că nu a răspuns la întrebările sale despre posibilele materiale nucleare nedeclarate și activitățile din cele două locații.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii