FacebookTwitterLinkedIn

Iran, Turkmenistan şi Azerbaidjan au semnat un acord pentru un schimb de gaze naturale, o cantitate de până la 2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an, a informat duminică agenţia iraniană de presă IRNA, citată de Reuters.

Conform acordului de schimb, Iranul va primi gaze din Turkmenistan şi va livra o cantitate echivalentă Azerbaidjanului, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji.

”Turkmenistanul va vinde 5-6 milioane de metri cubi de gaze pe zi Azerbaidjanului în baza acordului trilateral semnat… în Turkmenistan”, potrivit IRNA.

Ministrul Petrolului a mai spus că Iranul vrea să rezolve o dispută persistentă privind datoria de gaze cu Turkmenistanul. Cea din urmă a anunţat la sfârşitul anului 2017 că i se datorează plăţi în valoare totală de 1,8 miliarde de dolari pentru gazele livrate către Teheran.

”Vom plăti în curând prima tranşă pentru a stinge datoria de gaze pe care o datorăm părţii turkmene, după discuţiile care au avut loc anterior”, a declarat Owji, însă fără a spune valoarea datoriei.