FacebookTwitterLinkedIn

”Estimăm că activitatea de renegociere și prelungire a contractelor existente va continua și în 2014, dar cea mai mare schimbare în următoarea perioadă ar trebui să vină dinspre contractele de preînchiriere. Cu anumite conturi deja active încă de la începutul anului, un număr în creștere de astfel de contracte ar putea fi semnat în 2014. Chiriile fiind acum foarte atractive, chiriașii pot primi pachete financiare greu de obținut în viitor. Așteptările la început de an sunt pentru o activitate solidă de tranzacționare și un număr redus de clădiri ce urmează a fi livrate, iar acești factori pot contribui la scăderea ratei de neocupare de la peste 15% în prezent la sub 13% la sfârșitul anului 2014”, spune Răzvan Iorgu. 

Companiile din IT, 100.000 de metri pătrați de birouri în 2013

În ultimul trimestru al anului trecut, atât chiria prime cerută, cât și randamentul prime au rămas stabile: 18 euro/mp/luna, respectiv 8,25%. Chiria prime ar putea crește cu maximum 2,25%, însă doar în condițiile unei activități susținute de preînchiriere, având în vedere stocul nou limitat, consideră reprezentanții CBRE. Oricum, anumite zone vor continua să fie  favorabile chiriașilor, ceea ce se traduce în pachete financiare atractive. 

CBRE: Creștere cu 82% a tranzacțiilor din segmentul spațiilor industriale

”Cu un număr de întârzieri înregistrate la sfârșitul anului, anticipăm ca o suprafață de 124.000 de metri pătrați să fie livrați în 2014,€din care 70% sunt dezvoltați speculativ”, declară reprezentanții CBRE.

Printre clădirile noi cu termen de finalizare în 2014 se numără Green Court București (Skanska), AFI Park și 3 (AFI Europe), Hermes BC (Atenor Group), Green Gate (S Group). Pentru 2015 sunt în construcție în acest moment doar trei proprietăți, cu o suprafață cumulată de 31.000 de metri pătrați. Totuși, dacă activitatea de preînchiriere va crește, anumite proprietăți, acum în stadiul de planificare, pot începe construcția.