Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Cariere |
|

Ionuţ Dumitru: Salariul mediu brut în administraţia publică, dublu faţă de cel din sectorul privat

Salariul mediu brut în administraţia publică a crescut în luna februarie la 1.116 euro/lună, ajungând aproape dublu faţă de câştigul unui angajat din mediu privat, conform unei analize făcute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, scrie Mediafax.
Ionut Dumitru-Chief Economist Raiffeisen Bank and Vice President AAFBR and President Fiscal Council

Dacă în sectorul privat, salariul mediu brut este de 652 de euro, fiind înregistrată o mică creştere, comparativ cu anul trecut, când nivelul mediu salarial era de 630 de euro, în administraţia publică salariul mediu brut a depăşit, în acest an, 1.100 de euro/lună, potrivit analizei publicate pe site-ul Consiliului Fiscal, utilizând informaţiile AMECO ale Comisiei Europene şi cele ale Institutelor Naţionale de Statistică.

Salariul din administraţia publică românească l-a depăşit pe cel din Ungaria (1.005 de euro), pe cel din Polonia (1.096 de euro) şi este dublu faţă de cel din Bulgaria (556 de euro).

În schimb, sloveni au în pilus la salariu 39 de euro (salariul mediu brut în administraţia publică din Slovenia – 1.155 de euro/lună), iar grecii 458 de euro (1.574 de euro).

Conform studiului, salariul mediu brut în economie a atins 692 de euro în februarie 2017, faţă de 643 de euro, în 2016, România situându-se pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei (492 de euro în 2016) şi după Ungaria (845 de euro în 2016).

Ionuţ Dumitru a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că impactul bugetar al legii salarizării va fi dublu faţă de cel prezentat de guvern, ajungând la circa 50-60 de miliarde de lei, iar deficitul în 2018 ar putea sări la 5,7% din PIB.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii