FacebookTwitterLinkedIn

FMI: Principalele riscuri la adresa perspectivei economice a României sunt relaxarea prudenței fiscale și tensiunile politice

Este un semnal tras de către o instituţie independentă privind riscul semnificativ al unui derapaj bugetar. Estimările FMI nu sunt o surpriză fiind foarte apropiate de cele ale Consiliului Fiscal. În proiecţiile bugetare ale FMI intră în calcul numai ceea ce este legiferat în acest moment. Dacă ne uităm la efectul bugetar al legii salarizării, reprezentanţii FMI vorbesc despre un impact de peste 6% din PIB, acesta nefiind inclus în proiecţia anunţată joi. Estimările privind deficitul de 3,7% în acest an, respectiv 3,9% în 2018 sunt făcute de către FMI doar pe ce este legiferat acum”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Adică, deficitul bugetar ar urma să crească peste cifrele anunţate joi de FMI, după legiferarea legii salarizării şi după modificarea sistemului de impozitare (introducerea impozitului pe gospodărie).

Isărescu: Instabilitatea din domeniul financiar-bancar a fost menținută la riscuri asupra stabilității financiare, dar este în descreștere

FMI a avertizat joi că deficitul bugetar va atinge 3,7% din PIB în 2017 şi 3,9% în 2018 şi că sunt necesare măsuri pentru reducerea acestuia.

Principalele riscuri pentru perspectivele economice vizează diminuarea prudenţei fiscale, care ar putea afecta negativ încrederea pieţei. Acest lucru, împreună cu tensiuni politice sporite, ar putea eroda consumul şi investiţiile, ar creşte costul împrumuturilor guvernamentale şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută. Menţinerea unor niveluri adecvate de rezervă, a unui curs de schimb flexibil şi a rezervelor fiscale vor contribui la combaterea acestor riscuri. Politicile economice prudente şi paşii vizibili pentru a accelera ritmul reformelor structurale şi pentru a îmbunătăţi guvernarea ar trimite un semnal puternic despre România ca un loc bun pentru a face afaceri”, se arată în raportul făcut public joi de către FMI.

Ministerului Finanțelor, despre raportul FMI: România este caracterizată de o creștere economică robustă