FacebookTwitterLinkedIn

Ionuț Dumitru: „Înainte de a lua o decizie în acest sens, ar trebui să se facă o analiză cu privire la impactul acestei măsuri asupra economiei. (…) Poate ar trebui analizată și evoluția industriei, pentru că aceasta a performat foarte slab în ultima perioadă. Anul trecut am avut o creștere economică de 4,8%, iar industria a avut o creștere sub 2%. Ar trebui să vedem dacă această evoluție nu a fost cumva determinată și de majorarea salariului minim”.

Dumitru a reamintit că, din 2012 până în prezent, salariul minim pe economie a fost majorat cu 50% iar presiunea pe costuri și competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adăugată mică. „Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile și le-a dus la limita supraviețuirii”, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, ca urmare a majorării salariului minim pe economie, pe cale administrativă, raportul dintre salariul mediu și cel minim a depășit 50% și se plasează peste media europeană.

Referitor la intenția autorităților de a majora doar salariul minim din sectorul de stat, Dumitru a spus că, în practică, salariile bugetarilor sunt deja mai mari decât cele din privat, iar o astfel de măsură nu ar face decât să adâncească aceste disparități. „După ajustarea din 2010, salariile din sectorul de stat au scăzut sub cele din mediul privat, însă apoi raportul s-a inversat și, în prezent, la stat salariile sunt mai mari decât în privat”, a punctat Dumitru.

VEZI CÂT COSTĂ DREPTURILE TV PENTRU PREMIER LEAGUE