FacebookTwitterLinkedIn

Ionuț Dumitru a declarat, printre altele: „Noi am avut o creștere economică bazată în totalitate pe consum. 4,8% creștere economică anul trecut, din care contribuția consumului a fost de 4,9%, iar contribuția investițiilor — zero. Fără niciun fel de investiții, am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit și să ne întrebăm cât de sustenabilă este creșterea noastră atât de mare. Industria a crescut anul trecut cu 1,7% când economia a crescut cu 4,8%. Această creștere a consumului este generată de creșterile de venituri foarte rapide. Fondul de salarii în economie crește foarte rapid. Creșterile de salarii sunt foarte rapide, sentimentul consumatorului s-a îmbunătățit masiv. Avem discrepanțe regionale foarte mari și, aceasta, în contextul în care discutăm de o Europă cu două viteze.”

El a precizat că „avem o detașare între județe precum București-Ilfov sau Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov care au PIB per capita mult mai mare decât Botoșani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita între cel mai sărac și cel mai bogat județ al țării”.

Sunt județe care devin mai sărace decât erau. Populația scade foarte abrupt. „Sunt județe care au pierdut, în ultimii 15 ani, circa 20% din populație. Este enorm”, a subliniat Ionuț Dumitru.

VEZI CÂȚI BANI FAC DREPTURILE TV ALE CAMPIONATELOR DE FOTBAL DIN EUROPA!