FacebookTwitterLinkedIn

Dr. ing. Ion Toncea, președintele Asociației Române pentru Agricultură Durabilă (A.R.A.D) a declarat: „Agricultura ecologică a fost recunoscută în România abia în anul 2000. În prezent, avem aproape 300.000 de hectare cultivate în sistem ecologic.”

VEZI CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DE LA CONFERINȚA FORBES AGRICULTURE

În domeniul agriculturii ecologice (biologice) își desfășoară activitatea circa 14.470 de operatori economici față de 1.834 câți existau în 2007. În ciuda acestei creșteri importante, agricultura ecologică nu are posibilitatea să acceseze fonduri europene.

Principalele culturi în sistemul ecologic sunt cerealele, oleaginoasele, plantele furajere (inclusiv pășuni și fănețe) și, în mai mică măsură, leguminoasele (pentru boabe).

Sunt 41 de județe din România în care se practică agricultura ecologică. Tulcea este județul cu cea mai mare suprafață exploatată în agricultura ecologică: 42.826 hectare. Alte județe cu suprafețe importante pe care se face agricultură ecologică: Constanța (15.064 ha), Galați (16.655 ha), Brăila (3450 ha) și Ialomița (9894 ha). Se observă că cele mai mari suprafețe se află în județele care au acces la transportul pe apă, fiind mai ieftin decât cel rutier sau feroviar.

Un punct slab al agriculturii ecologice este producerea semințelor. Semințele autohtone sunt amenințate cu pierderea calităților din cauza pătrunderii pe piața autohtonă a semințelor străine, mult ma rezistente.