Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Ion Țiriac a vândut participația de 15% deținută la Metro Cash&Carry și a ieșit din acționariat

Compania Zareba Holdings Limited, înregistrată în Cipru și deținută de omul de afaceri Ion Țiriac, a vândut grupului german Metro participația de 15% deținută la Metro Cash & Carry România.
Ion Țiriac

Astfel, grupul dețin integral subsidiara din România. “Participaţiunile Zareba Holdings au fost achiziţionate de către Metro Cash&Carry International BV, astfel încât acum Metro deţine un procent de 100% (din Metro Cash & Carry România, n.r.). Suntem încântaţi de colaborarea de lungă durată avută până în acest moment, decizia respectivă fiind luată de comun acord”, a declarat directorul de comunicare şi PR al Metro Cash&Carry România, Adina Tîmplaru.

VEZI CE LOC OCUPĂ ION ȚIRIAC ÎN TOPUL FORBES 500, EDIȚIA 2015

Potrivit unui raport al grupului german, Zareba avea la finele lunii septembrie o deţinere de 15% la Metro Cash & Carry România.

Metro menționează în raport că a constituit un provizion de 21 de milioane de euro pentru opțiunea put deținută de acționarii minoritari ai Metro Cash & Carry, de unde rezultă că retailerul german estimează o pierdere de 21 de milioane de euro în urma acestei tranzacții, rezultată din diferența dintre prețul preferențial plătit și cel la are este înregistrată participația la contabilitatea grupului.

Grupul german a constituit pentru achiziţia la preţ preferenţial a pachetului deţinut de Ion Ţiriac un provizion de 21 de milioane de euro, care a fost redus cu 7 milioane de euro în septembrie anul trecut, potrivit raportului. Într-un raport din 2010, Metro anunţa un provizion de 27 de milioane de euro pentru recunoaşterea contabilă a acordării acestui drept acţionarului minoritar.

ȘEFUL METRO ROMÂNIA: FIECARE ZONĂ DIN ROMÂNIA ESTI DIFERITĂ, ARE PROPRIILE CARACTERISTICI. APRECIEZ ACEST TIP DE DIVERSITATE.”

Ţiriac a vândut în prima parte a anului şi participaţia de 45% deţinută la UniCredit Ţiriac Bank grupului italian UniCredit. Tranzacţia, de peste 770 milioane dolari, este cea mai mare operaţiune pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Sud-Est în prima jumătate a anului. Ca urmare a tranzacţiei, UniCredit Ţiriac Bank şi-a schimbat, în august, denumirea în UniCredit Bank.

Grupul german Metro a raportat pentru operaţiunile din România vânzări de 892 milioane de euro pentru anul fiscal 2014/2015, încheiat la sfârşitul lunii septembrie, în scădere faţă de 909 milioane euro în anul fiscal anterior.

Numărul de angajaţi a scăzut în această perioadă de la 4.931 persoane la 4.349, în principal ca urmare a vânzării magazinelor Real, dar şi în contextul închiderii unui magazin Cash & Carry, din Piteşti.

Astfel, Metro Cash&Carry România apare în raportul grupului cu o reţea de 31 de magazine, după ce a închis spre sfârşitul anului trecut magazinul Metro Punct din Piteşti. Retailerul deţine 31 de unităţi, dintre care 26 cash&carry şi cinci Punct. Compania operează şi un magazin online de birotică.

Grupul german Metro mai deţine în România 4 hipermarketuri Real. În 2012, grupul german a vândut 20 de magazine Real din România către retailerul francez Auchan, într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a inclus şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia.

Metro controlează şi reţeaua de magazine de proximitate ,,La Doi Paşi”, deschise în franciză. Grupul este prezent pe piața locală din 1996, în urma unui parteneriat dintre Metro și Ion Țiriac. Acţionarii minoritari ai Metro Cash & Carry România au primit în 2009 dreptul de a-şi vinde participaţiile grupului german la un preţ prestabilit

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii