Cautare
, Contributor

Topuri |
|

Ion Țiriac, singurul român din topul miliardarilor Forbes

Ion Țiriac  este singurul român inclus în ediția 2015 a topului Forbes al celor mai bogați oameni din lume. Cu o avere estimată la un miliard de dolari, omul de afaceri ocupă locul 1694.
Ion Tiriac

Ion Țiriac, proprietarul Țiriac Holdings a intrat pentru prima dată în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume în 2007, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari și s-a plasat pe locul 840. A devenit astfel primul român prezent pe listă, însă nu a rezistat mult timp în topul miliardarilor.

VEZI DE CE SE AFLĂ ION ȚIRIAC PE LISTA PERSONALITĂȚILOR CARE TREBUIE URMĂRITE ÎN 2016

În 2008, Ion Țiriac s-a clasat pe locul 962 în top, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, iar doi ani mai târziu, în 2010 a ocupat locul 937 în același clasament, cu o avere de 1 miliard de dolari.

În 2015, Ion Țiriac a revenit pe lista miliardarilor planetei, pe locul 1.372, cu o avere de 1 miliard de dolari.

În ediția din 2015 a Forbes 500, omul de afaceri s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bogați 25 de români, cu o avere estimată la 5,4 miliarde de lei.

Miliardari romani

Sportivul și totodată omul de afaceri Ion Țiriac a avut o activitate profesională dinamică: în perioada anilor ’50 și ’60 s-a remarcat ca jucător de hochei profesionist în cadrul clubului Știința București a participat la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheață și a reprezentat România la Olimpiada de Iarnă de la Innsbruck din 1964.

A făcut cunoștință cu mediul de afaceri în 1988, când, la Monte Carlo, a înființat societatea Elite Management, concepută pentru dirijarea și promovarea activităților sale sportive. Doi ani mai târziu a înființat Banca Comercială Ion Țiriac, devenită ulterior Unicredit Țiriac Bank. Omul de afaceri a ieșit din acționariat  în vara anului 2015, după ce și-a vândut pachetul de acțiuni de 45%.

În 1995, Ion Țiriac a adus pe piața românească primul brand internațional din domeniul comerțului, Metro, în care a deținut participații până în 2015, când a hotărât să-și vândă partea de 15% și să iasă din acționariatul grupului.

GALERIE FOTO: ROMÂNII PREZENȚI ÎN TOPUL MILIARDARILOR PLANETEI

Dinu Patriciu

În 2008, alături de Ion Țiriac, Dinu Patriciu a fost inclus pentru prima dată pe lista celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari.

Anul următor,  s-a clasat pe locul 397 în același top, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari. În 2010, miliardarul a ocupat locul 437 și avea o avere de 2,2 miliarde de dolari.

În 2011, Patriciu s-a aflat din nou s-a aflat din nou pe aceeași listă, ocupând locul 540, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari.

„VISUL LUI PATRICIU” AJUNGE LA CHINEZI

Până în 2012, anul în care Dinu Patriciu avea o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari, Dinu Patriciu a rămas o prezenţă constantă în topul Forbes, fiind astfel românul cu prezenţa cea mai îndelungată în acest clasament.

 

DE CE A VÂNDUT „FOSTUL ROMPETROL” PERLA CUMPĂRATĂ DE PATRICIU

Frank Timis

Un alt miliardar român care a ajuns în topul celor mai bogați oameni din lume a fost Frank Timiş, în clasamentul din 2011, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, fiind plasat atunci pe locul 1.057.

Ioan Niculae

Ioan Niculae și-a făcut intrarea în clasament în 2010, fiind atunci al treilea român (alături de Ion Țiriac și Dinu Patriciu) de pe lista miliardarilor planetei, cu o avere estimată atunci la 1,1 miliarde de dolari. În următorii doi ani, Niculae a fost singura prezență românească din topul Forbes – în 2013, omul de afaceri s-a plasat pe locul 1.268, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, iar în 2014 pe locul 1.372, cu o avere de 1.2 miliarde de dolari.

În 2015, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a fost de asemenea prezent în topul miliardarilor planetei alături de Ion Țiriac, cu o avere estimată la 1,15 miliarde de dolari.

Ioan Niculae a pus bazele companiei InterAgro, în jurul căreia s-a format grupul de firme cu același nume. Domeniul principal de activitate a fost comerțul exterior cu îngrășăminte chimice pentru agricultură, însă a activat și în alte domenii, precum agricultura și industria alimentară. În topul miliardarilor români realizat de Forbes România în 2015, Ioan Niculae a ocupat locul doi.

MĂRIREA ȘI DECĂDEREA LUI IOAN NICULAE

Bill Gates

Cel mai bogat om din lume rămâne şi în acest an Bill Gates, cofondatorul Microsoft si al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, cu o avere estimată la 75 miliarde de dolari, în scădere cu 5% față de anul trecut.  Bill Gates este urmat de Amancio Ortega, proprietarul grupului Inditex. Locul trei este ocupat de Warren Buffett, CEO al Berkshire Hathaway,  în timp ce Carlos Slim Hellu, cu  afaceri în domeniul telecom, este clasat pe locul patru, cu o avere estimată la 27,1 miliarde de dolari, de la 50 miliarde de dolari în 2015.

Averea cumulată a celor 1.810 de miliardari, câți cuprinde ediția din acest an a topului, este de peste 6,48 mii de miliarde de dolari, în scădere cu 57 milioane de dolari față de anul trecut.

Averea medie a unui miliardar este de 3,6 miliarde de dolari, în scădere cu 300 milioane de dolari față de 2015.

VEZI TOPUL FORBES AL CELOR MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME ÎN 2016

VEZI TOP 10 AL CELOR MAI BOGATE FEMEI DIN LUME ÎN 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii