FacebookTwitterLinkedIn

Participaţiile importante pe care le deţine la banca UniCredit Ţiriac, societatea de asigurări Allianz Ţiriac, la distribuitorii auto ori la retailerul Metro îl menţin pe fostul tenismen internaţional Ion Ţiriac printre cei mai influenţi oameni de afaceri din România. Tot mai discret. Omul de afaceri Ion Ţiriac devine o prezenţă tot mai rară pentru publicul larg. Apariţiile din ce în ce mai puţine la TV sau în presă nu au nicidecum legătură cu afacerile pe care le deţine, ci mai degrabă cu sportul alb, pentru care a devenit cunoscut, ori cu pasiunea sa pentru maşinile de epocă.

Dar fie că vrea ori nu să vorbească, cert este că nici afacerile deţinute de Ion Ţiriac nu au fost ocolite în ultimii doi ani de problemele financiare cauzate de criza prelungită. Vânzările principalilor distribuitori auto din grupul Ţiriac au scăzut semnificativ şi profiturile s-au subţiat considerabil, în perioada 2009-2010. ŢiriacAuto este în acest moment cea mai mare reţea de distribuţie şi service auto din România, ce cuprinde 14 dealeri la nivel naţional şi prin care comercializează mărcile Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge, Mitsubishi, Jaguar, Land Rover, Ford şi Hyundai.

La sfârşitul lunii septembrie 2011, grupul Ţiriac a finalizat procesul de rebranding demarat în urmă cu câteva luni, aducând cu sine o schimbare de imagine, dar şi de mentalitate în business. „Prin actualul proces de rebranding, implementăm o nouă abordare de piaţă, mai actuală, mai dinamică şi mai orientată către client şi nevoile acestuia. Am convingerea că acest demers va aduce organizaţiei şi membrilor ei beneficii de imagine şi comerciale care vor contribui la dezvoltarea afacerilor noastre şi la reconfirmarea Grupului Ţiriac drept unul dintre cei mai puternici actori comerciali din România“, declara cu acea ocazie fiul fostului tenismen internaţional, Ion Alexandru Ţiriac.

Şi deţinerile în instituţiile financiar-bancare au fost pentru omul de afaceri mai puţin profitabile anul trecut. UniCredit Ţiriac Bank (care face parte din reţeaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est) a raportat pentru 2010 un profit net de 171 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro), în scădere cu aproximativ 50% faţă de 2009. În contextul unei economii suferinde, trendul descrescător a fost continuat şi în primul semestru al acestui an, când veniturile băncii au fost de 600 de milioane de lei (144 de milioane de euro), cu aproximativ 9% mai mici faţă de primele şase luni din 2010, iar profitul net a fost de 94 de milioane de lei (22,6 milioane de euro), în scădere cu peste 36% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Compania de asigurări Allianz-Ţiriac a înregistrat de asemenea scăderi importante. Veniturile totale din activitatea de asigurări generale şi de viaţă s-au situat la 460 de milioane de lei, cu 15% în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Clasele de asigurări non-auto şi-au continuat evoluţia pozitivă, potrivit reprezentanţilor companiei, în primele şase luni ale acestui an, înregistrând cumulat o creştere de aproximativ 5%. Nici afacerile grupului german Metro în România, prezent pe piaţa locală cu divizia Metro Cash & Carry şi cu hipermarketurile Real, la care omul de afaceri deține o participație semnificativă, nu au fost ocolite de criză, chiar dacă scăderile nu au fost la fel de semnificative.

Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanţelor, cifra de afaceri a companiei a scăzut în 2010 până la 1,23 miliarde de euro, comparativ cu 1,36 miliarde de euro în 2009, însă profitul a crescut până la 33 de milioane de euro. Pe piaţa locală, Metro este cel mai important jucător din comerţ: deţine 30 de magazine Metro Cash & Carry şi 25 hipermarketuri Real.

Vezi care era afacerea lui Ion Țiriac