FacebookTwitterLinkedIn

La cei 50 de ani, Ion Sturza îşi ajustează ideile de la afaceri în stil macro la investiţii mai mici, de maximum 100 milioane de euro. Aceasta este suma pe care fondul propriu de investiţii, GreenLight Invest, o are la dispoziţie pentru piaţa din România. Până în 2009, Sturza (descendent al familiei de domnitori cu acelaşi nume) a gestionat afaceri de miliarde de euro, ultima sa funcţie fiind de director general adjunct al Rompetrol. Sturza, care deţine 20% din Rompetrol Republica Moldova, mai are acţiuni la aproape 20 de companii din Europa. Fost premier al Moldovei timp de nouă luni (între 1999–2000) şi fost director Rompetrol, Ion Sturza are planuri mari şi pentru fondul GreenLight Invest. Chiar dacă a tatonat mult timp terenul pentru parteneriate cu băncile, antreprenorul a decis să investească singur, primul mare proiect fiind în domeniul online (unul dintre domeniile de viitor pe care mizează acesta), mai exact o librărie.

La începutul lunii iunie 2010, Sturza a surprins opinia publică cu anunţul oficial de lansare a site-ului elefant.ro. Experienţa fostului premier moldovean în domeniul cărţii era semnificativă, el controlând editura Litera. Elefant.ro are parteneriat cu peste 60 de edituri şi reprezintă o investiţie de 1,2 milioane euro.

Personal, Sturza deţine pachete de acţiuni în industria textilă, distribuţia de gaze, agricultură, industria alimentară, comerţul cu amănuntul, iar acum câţiva ani a vândut cel mai mare pachet de acţiuni deţinut la „Fincombank“ (bancă din Republica Moldova). În anul 1991 a fondat şi a ocupat funcţia de director şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.A. „Incon“, societate care a deţinut monopol în industria sucurilor naturale şi conservelor de legume şi fructe din Republica Moldova, acţiuni pe care le-a vândut.