
“Această precizie este dictată de virus. Algoritmul din alte țări care „au luat-o înainte” este clar.
Urmează 3 luni de fază acută. După care – minimum 6 luni de „lâncezeală”, apatie și disperare. Abia după, dacă nu se va repeta pandemia în toamnă, vom începe încet-încet să ne revenim. Cât va dura până la „normal”, normal însemnând perioada de înainte de criză? În cazul Moldovei – 3 ani. Economiile dezvoltate vor începe o recuperare ceva mai devreme – 1-1,5 ani. Economiile emergente (e cazul României) – peste 2 ani. Repet, e un algoritm dictat de virus și de această nefastă combinație de crize: de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. Țările europene vor „sta închise” ermetic încă cel puțin 6 luni”, mai scrie Ion Sturza.
Fost prim-ministru al Republicii Moldova, el este cunoscut ca artizanul celei mai mari tranzacții private din istoria României (vânzarea Rompetrol de către Dinu Patriciu către grupul kazah KazMunayGas pentru mai multe miliarde de dolari) și a investit de-a lungul timpului în domenii variate de la resurse naturale și imobiliare la tehnologie.
“Cei din business (în special ÎMM) nu trebuie să-și facă iluzii, vor trebui să înghețe afacerile, să concedieze oamenii și să strângă din dinți. Șomerii vor trece în grija statului.
Cei de la guvernare nu trebuie să-și facă iluzii, vor trebui să gestioneze concomitent toate crizele și să aibă grijă de șomeri. Trebuie luate măsuri economice adecvate situației.
Oamenii nu trebuie să aibă nici o iluzie, drămuiți-vă resursele, aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jurul vostru. Astăzi, statistic vorbind, 60% din populație nu au nici un fel de economii, 20% – maximum pentru o lună.
Nu dramatizăm, însă văd că oficialii vorbesc, acționează doar pe dimensiunea sănătății. E firesc și de înțeles.
Dar trebuie să avem o claritate oarecare și în zona economică, care nu-i mai puțin existențială.
Cred că e timpul ca cei din afaceri să se autoorganizeze. Voi veni zilele acestea cu mai multe propuneri. Lucrăm la un mecanism bazat pe businessul nostru online care va fi pus la dispoziția micilor antreprenori din Moldova pentru a-și putea vinde produsele. Acum ne aprovizionăm intens cu materiale de protecție, mărfuri de primă necesitate, care vor fi disponibile și pentru Moldova.
E pandemie. Nu e strategie de business. Cine nu o să înțeleagă și o să încerce să facă „averi” pe timp de criză – riscă! Sănătate să aveți!
P.S Sper sa gresesc, foarte mult sper…”, a scris omul de afaceri care afirma într-un interviu realizat în urmă cu mai multe luni, pentru Forbes România, că lumea se află în fața unui pretext care să declanșeze următoarea mare criza.