Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Ion Sturza, 20 milioane de dolari în deşeurile miniere de la Baia Mare

Ioan Sturza.jpg
Omul de afaceri Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, cu o avere de 90-95 de milioane de euro în Top Forbes 500 Miliardari 2012, a preluat, prin fondul Fribourg Investments, 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care deţine fabrica de exploatare minieră din Baia Mare. Unul dintre noii directori ai companiei va fi cunoscutul bancher Dan Pascariu.

Activitatea efectivă se va derula pe o perioadă de aproximativ 5 ani şi include eliminarea a 8,5 milioane de tone de deşeuri miniere prin reluarea activităţii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase -aur şi argint- şi reabilitarea ecologică a suprafeţei de aproximativ 165 de hectare din regiunea Baia Mare.

Pentru repornirea activităţii Romaltyn, programată în trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investiţii totale de peste 40 de milioane de dolari.

Vezi profilul de miliardar al lui Ion Sturza din Top Forbes 500 Miliardari 2012

Aceste investiţii merg spre  retehnologizarea completă a uzinei, înlocuirea circuitului de conducte, finalizarea staţiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolaţiei lacului de decantare şi amenajarea unor noi buzunare de retenţie etc. O parte dintre aceste operaţiuni au fost efectuate în perioada 2007-2012.

Află la ce valoare se ridică contractele internaţionale semnate anul acesta de Adrem Invest, o companie românească fondată acum două decenii

Pentru etapa de pregătire a operaţiunilor se estimează angajarea a aproximativ 150 de persoane, urmând ca atunci când proiectul va fi funcţional să fie administrat de aproximativ 200 de persoane.

 “Ne dorim să facem din acest proiect un pilot de bună practică în domeniul reciclării de deşeuri miniere şi al reabilitării ecologice, tocmai pentru că preluăm un istoric problematic. Activitatea Romaltyn rezolvă o problemă existentă – deşeurile depozitate sunt o sursă de poluare gravă – şi deschide oportunităţi de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare. Partenerii noştri vor fi, în majoritate, companii românesti din regiune.“, explică Ion Sturza. “Am deschis căi de colaborare şi cooperare cu autorităţile şi firmele locale, cu toţi cei interesaţi şi sperăm să acţionăm ca un catalizator pentru dezvoltarea unor proiecte locale de impact. Pe întreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe şi redevenţe, care vor fi o resursă de dezvoltare a zonei, puternic afectată de închiderea minelor şi de condiţiile economice dificile din ultimii ani.”

Vezi ce antreprenor român din Top Forbes 500 Miliardari 2012 este interesat de preluarea unuei companii bulgare de transport feroviar

Managementul proiectului este asigurat de Sergiu Chirca, de pe poziţia de administrator al companiei Romaltyn şi, în acelaşi timp, CEO al afacerilor fondului Fribourg Investments în România.

Activitatea Romaltyn va fi coordonată de un Consiliu Director format din cinci persoane, doi dintre acţionarii proiectului (Kenes Rakishev şi Ion Sturza) şi trei directori independenţi (Nurlan Abduov, antreprenor kazah, Dan Pascariu, cunoscut bancher roman, Preşedintele Consiliului de Supraveghere a UniCredit Ţiriac Bank şi a altor companii internaţionale, şi Bogdan Popescu, cunoscut expert internaţional în resurse minerale).

Funcţionarea fabricii Romaltyn va fi monitorizată permanent din perspectivă tehnologică şi a parametrilor de mediu, care vor fi măsuraţi şi comunicaţi în timp real. Investiţiile făcute în noua linie de retratare asigură un control riguros al riscurilor, valoarea parametrilor de mediu înscriindu-se sub limitele prescrise de reglemetările europene şi cele naţionale. După finalizarea proiectului, vor fi reabilitate ecologic integral suprafeţele pe care se află astăzi deşeurile miniere.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii