FacebookTwitterLinkedIn

Ion Caramitru, personalitate puternică a societății românești, a marcat lumea teatrală de după 1989 printr-o construcție unică în piesajul cultural: UNITER. Uniunea Teatrală din România, sub conducerea lui Ion Caramitru, este cel mai solid brand cultural din România. Nu numai prin Galele UNITER, organizate anual, care premiază cele mai bune creații teatrale ale anului abia încheiat, ci și prin construcția riguroasă și atentă a unor proiecte de anvergură în cultura română.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesor Beate Fredanov. Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri în piese de teatru semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Bernard Shaw, Marin Sorescu, Carlo Goldoni, Sofocle și Alfred de Musset.

A colaborat cu mari regizori români precum Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete și Dinu Cernescu.

Ion Caramitru a interpretat roluri în zeci de filme. Dintre marile pelicule în care a jucat se remarcă: „Pădurea spânzuraţilor”, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Diminețile unui băiat cuminte” în regia lui Andrei Blaier, „Iarba verde de acasă” (regia Stere Gulea), „Ecaterina Teodoroiu” (Dinu Cocea), „Ștefan Luchian” (Nicolae Mărgineanu) și „Porțile albastre ale orașului” (Mircea Mureşan). De asemenea, Ion Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul profesorului „Socrate” din celebra serie „Liceenii”.

Printre numeroasele premii și distincții obținute în decursul carierei se remarcă Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (1995), Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța, 1997) și Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce (2000).

Motto:

„În teatru, mai ales, comunitatea de idei și simțire contează enorm, mai cu seamă când pui la cale o operă artistică, cum ar fi un spectacol. O astfel de colaborare benefică pleacă de la experiența fiecăruia în parte. Până la urmă, spectacolul de teatru este un bun comun” – interviu „Formula AS”.

Ion Caramitru este speaker în cadrul Forbes HEROES 2015, un eveniment despre inovaţie, curaj și excelență care promovează adevăratele modele ale actualei generații.